Svakim satom sedenja ste sve bliži srčanom udaru

Svaki sat dnevno koji odrasla osoba provede sedeći povećava rizik od srčanih bolesti za 14 odsto, pokazuje novo američko istraživanje.
Svaki sat dnevno koji odrasla osoba provede sedeći povećava rizik od srčanih bolesti za 14 odsto, pokazuje novo američko istraživanje.

Naučnici sa Medicinskog koledža Viskonsina otkrili su da sedenje značajno povećava rizik od srčanih bolesti a uz to su otkrili i da dodatno vreme provedeno u teretani nimalo ne utiče na smanjenje tog rizika. Svako vežbanje duže od sat vremena ne poništava loše efekte nekoliko sati sedenja.

Istraživanjem je bila obuhvaćena 2.031 odrasla osoba prosečne starosti 50 godina i naučnici su pratili njihove celodnevne aktivnosti od sedenja do vežbanja. Uporedili su broj sati sedenja s debljinom naslaga u krvnim sudovima koje služe kao najava predstojeće srčane bolesti i utvrdili da svaki sat sedenja povećava naslage za 14 odsto.

Rezultati istraživanja pokazuju da su svi učesnici proveli dva do 12 sati sedeći za radnim stolom ili ispred televizora.

Osobe sa sedećim profesijama trebalo bi da šetaju na svakih sat vremena.

  • komsha

    11.03.2015 11:34
    bas pogresna racunica...
    sva sreca sto je velika nezaposlenost, skoro svi zaposleni su vec hronicno bolesni...
  • 11.03.2015 08:10
    Ovima matematika nije jača strana. Ako za svaki sat imam 14% veću šansu da dobijem srčanu bolest, znači da za 8 sati nema šanse da je ne dobijem???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.