Hemoroidi sve češći problem kod mladih

Jedan od sve češćih zdravstvenih problema kod mlađe populacije su hemoroidi ili šuljevi.
Jedan od sve češćih zdravstvenih problema kod mlađe populacije su hemoroidi ili šuljevi.

Neuredna i nezdrava ishrana, dugotrajno sedenje i stres uzrok su hemoroida o kojima se najmanje priča jer pri samom pomenu izazivaju neprijatnost.

Šta su hemoroidi i šta ih izaziva?

Sunđerasti jastučiči u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog otvora. Međutim, neuredan način života bez kretanja, nepravilna ishrana uz nasleđene sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačan pritisak na vene pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih otoka.

Simptomi koje ne treba zanemariti

Svrab, osećaj pritiska u analnom otvoru, bolni otoci, na dodir opipljivi čvorovi i posledično krvarenje prvi su simptomi koji ukazuju na nastanak hemoroida.

Postoje spoljni i unutrašnji hemoroidi

Spoljni hemoroidi smešteni su uz ivicu anusa i pokriveni vrlo osetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak, stvara se otok na izlazu iz analnog kanala, a na dodir se osećaju kao tvrda i bolna izbočina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć lekara.

Unutrašnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, a takvi se prepoznaju kroz krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se uklešte i ne mogu da se vrate u analni kanal što izaziva jak bol i krvarenje.

Lečenje hemoroida i prevencija

Kod učestalih problema s hemoroidima potrebno je potražiti pomoć lekara, a preventivno kada se problem povuče, delotvorna je promena stila života.

Ishrana bogata vlaknima jedna je od osnova dobrog varenja. Mahunarke, integralne žitarice i suvo i sveže voće i povrće sprečavaju formiranje hemoroida. Izbegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.

Povećan unos tečnosti, pri čemu se preporučuju voda ili sokovi od sveže ceđenog voća i povrća, olakšava stolicu. Posebno delotvorno je svakodnevno konzumiranje soka od šljiva.

Dugotrajno sedenje treba izbegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području. Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u sprečavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju.

Redovna fizička aktivnost podstiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i varenje i stimuliše crevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proliva i zatvora.

  • Danilo Bulat

    03.10.2016 18:53
    Hemoroidi
    Meni je jako pomogao Staroplaninski melem http://www.staroplaninski-melem.rs/ Hemoroidi su prestali da svrbe i bole vec nakon par dana. Da li imate jos neki predlog kako promeniti ishranu da se ovo ne bi desavalo?
  • Miroslav

    27.03.2015 02:21
    problem je u wc šolji
    Prirodan položaj za nuždu je čučanj.Pošto je to

    teško izvodljivo ,ja sam problem rešio sa

    antihemoroidsedalom.
  • 25.03.2015 15:31
    Meni je magnetoplag trajno resio probleme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.