Od raka debelog creva godišnje umre 2.500 stanovnika Srbije

Od raka debelog creva svake godine u Srbiji umre više od 2.500 osoba, a oboli oko 4.000, izjavio je danas direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju primarijus dr Davorin Radosavljević.
Od raka debelog creva svake godine u Srbiji umre više od 2.500 osoba, a oboli oko 4.000, izjavio je danas direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju primarijus dr Davorin Radosavljević.

"Taj karcinom je jedan od vodećih uzroka smrtnosti od raka u svetu i u našoj zemlji. Rana dijagnostika i hirurško lečenje su put ka izlečenju, ali mi se danas suočavamo sa oko 2.000 novoobolelih u metastatskom stadijumu bolesti, gde je hemoterapija vodeći način lečenja", istakao je Radulović.

On je naglasio da se za rano otkrivanje te bolesti u Srbiji sprovodi organizovani skrinig, koji obuhvata osobe od 50 do 74 godine života.

Kako je objasnio, metastatički karcinom debelog creva (mCRC), poznat i kao metestatički kolorektalni karcinom, nastaje kada se tumor proširi na druge delove tela kao što su jetra i pluća. Mogućnosti izlečenja bolesti u toj fazi su ograničene, a najčešće se primenjuje kombinacija različitih terapija kao što su odstranjivanje tumora hirurškom intervencijom, potom hemoterapija kao i radioterapija koja podrazumeva "ubijanje" ćelija kancera zračenjem.

Prema navodima onkologa i medicinskog direktora Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre Vladimira Kovčina, za pacijente kojima je dijagnostikovan mCRC veoma je važno obezbediti RAS biomarker test čiji rezultati, rekao je on, mogu pomoći u izboru najbolje terapije za tog pacijenta.

"Metastatski kolorektalni karcinom predstavlja primer gde izbor personalizovanog lečenja kroz upotrebu biomerkera može napraviti veliku razliku u uspehu lečenja pacijenta. Ideja je odabrati pravi lek za pravog pacijenta, u pravo vreme", naglasio je Kovčin.

Ove godine se u svetu prvi put obeležava Svetski dan metastatskog kolorektalnog karcinoma u Evropskom parlamentu, a tim povodom Međunarodna asocijacija kolorektalnog karcinoma (IČA) je pokrenula kampanju "Testiraj se". Cilj te kampanje je podizanje svesti i razumevanja o značaju testiranja RAS biomarkerima kod pacijenata kojima je dijagnostikovan metastatski kolorektalni karcinom.

  • Zoe

    25.03.2015 18:21
    Odžačarina
    Mi smo već mrtva nacija,ništa novo.Za 50 god. ima da nas nema.
  • kleo

    25.03.2015 17:41
    ah,taj skrining program
    Živim u Rumi,računam da je to civilizacija. U aprilu punim 61 godinu. NIkad me niko nije pozvao na ni na vakcinu protiv tetenusa,a da ne govorim za neki skrining test ili pregled. Ginekologa malo,a stanovnika mnogo, znači uvek gužve i čekanje. Kada nivinari napišu tekst to je lepo, ali stvarnost je drugačija. Pišite o stvarnosti,a ne o pojedinačnim slučajevima.
  • spas

    25.03.2015 16:51
    sirova hrana
    Neka promene ishranu i ubace sirovu na sto nacina. I hrana i lek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.