Svako sedmo dete u Srbiji ima astmu

Procenjuje se da oko pet odsto stanovnika Srbije ima astmu - svako sedmo dete, odnosno svaka dvadeseta odrasla osoba.
Procenjuje se da oko pet odsto stanovnika Srbije ima astmu - svako sedmo dete, odnosno svaka dvadeseta odrasla osoba.

Prema rečima specijaliste za plućne bolesti i tuberkolozu Sofije Vukadinović, astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva, a broj obolelih od te bolesti iz godine u godinu raste, naročito među mlađom populacijom.

"Hronično zapaljenje prouzrokuje hiperaktivnost disajnih puteva, koji dovode do ponavljanih epizoda 'sviranja' u grudima i gušenja, otežanog disanja, kašlja i to posebno noću i u ranim jutarnjim satima", istakla je dr Vukadinović.

Pozivajući se na podatke Globalne inicijative za kontrolu astme, Vukadinović je rekla da je u svetu registrovano 300 miliona osoba obolelih od astme, a procenjuje se da će do 2025. godine taj broj biti povećan za oko 100 miliona.

"U Srbiji ne postoji precizna evidencija, ali se procenjuje da oko pet odsto stanovnika ima astmu. To znači da je svako sedmo dete, odnosno svaka dvadeseta odrasla osoba obolela od te bolesti", naglasila je Vukadinović i dodala da 95 odsto osoba koje imaju astmu oseti tegobe pre 45 godine.

Objasnila je da je astma uzrokovana kombinacijom genetskih predispozicija i spoljašnjih činioca, koji iritiraju disajne puteve.

"Od spoljašnjih činilaca najčešći su poleni trava, drveća i korova. Takođe, disajni putevi su osetljivi na ekskrete koji luče grinje, bubašvabe drugi insekti. Najčešći siptomi su sviranje u grudima, gušenje, osećaj pritiska u grudima i kratak dah", objasnila je dr Vukadinović.

Naglasila je da se astma, na osnovu stepena kontrole bolesti, deli na dobro kontrolisanu, delimično kontrolisanu i nekontrolisanu i zaključila da je osnovni cilj lečenja te bolesti postizanje i održavanje kontrole bolesti tokom dužeg vremenskog perioda.

  • 07.05.2015 06:16
    @Anonimus
    Otkad je klasična hronična upala bronhije psihosomatska bolest i ima veze sa stanjem u porodici. E svašta.
  • 06.05.2015 15:32
    Zaboravila je da naglasi da je astma psihosomatska bolest, i to sa veoma izrazenim psihickim uticajem. Uglavnom postoji neka narusena dinamika u porodicnim odnosima ili zivotu deteta, a bolest bude samo simptom. To je i objasnjenje zasto je u porastu, uprkos velikom razvoju medicine, novo vreme nosi jos vise stresa, pa kad se roditelji lose nose sa stresom, dete strada.
  • 06.05.2015 10:36
    Budućnost
    Ja već vidim budućnost čovečanstva. Vidim ljude okačene sa cevčicama koje su prikačene na neke kontejnere oko pojasa sa medicinskim hemikalijama koje se ubrizgavaju intravenski u čoveka. Ljudi izgledaju kao androidi. Jedan se okrene meni u bolovima pritiskan od sto bolesti i sa usiljenim osmehom mi se obrati i kaže " Hehe, bez moderne medicine mi ne bismo ni bili živi".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.