Kako da zaspite čim legnete da spavate?

Zubi su oprani, na sebi imate svoju omiljenu pižamu, ležete u svoj preudoban krevet, sklapate oči, ali...san neće, pa neće. Ujutru izgledate jako loše.

Zubi su oprani, na sebi imate svoju omiljenu pižamu, ležete u svoj preudoban krevet, sklapate oči, ali...san neće, pa neće. Ujutru izgledate jako loše.

Treba li spominjati koliko je bitan uredan san od osam sati? Redovan san poboljšava memoriju, produžava život, jača koncetraciju i još mnogo toga. Uz ove male rituale zaspaćete brže nego obično.

Isključiti elektroniku

Ukoliko ste jedan od onih koji pre spavanja vise na Fejsu, Tviteru, Instagramu, vreme je da promenite tu naviku. Najmanje 10 minuta pre polaska u krevet ugasite i odložite sve. Naime, dok gledate u svetlo ekrana, mozak stvara iluziju da je i dalje dan, što usporava san.

Tehnike meditacije

Da biste zaspali, morate biti opušteni. Meditiranje i relaksirajuća muzika upravo pomažu u tome. Pustite neku lepu muziku, počnite da dišete sporo i duboko opuštajući mišiće, grupu po grupu (noge, leđa, stomak, ruke). Ovo je takođe odličan način da se oslobodite stresa nakupljenog preko dana i bez grča zakoračite u sutrašnji.

Časopis i šolja čaja

Nasuprot elektronici koja razdražuje i razbuđuje kada je vreme spavanju, čitanje knjige ili časopisa umiruje um.

  • klokan71

    11.05.2015 11:35
    gluposti
    dobro mazenje, ;) i zaspi se ko beba... ;)
  • ovdasnji

    10.05.2015 10:01
    budalastine !
    dobar djoint i miran san !
    ujutro,em naspavan em zdrav !
    provereno !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.