Zašto još uvek jedete lošu salatu?

Ključ problema krije se u bočicama.  
Ključ problema krije se u bočicama. Zapravo u onim u kojima čuvate začine. Za dobru salatu ipak prošetajte do pijace. U letjnim mesecima prava je šteta ne iskoristiti blagodeti koje vam se pružaju. Mladi radič, motovilac, endivija, spanać…sve će biti bolje uz dobru meru začina.

Evo sedam postulata dobre salate:

1. Pazite na razmeru

U većini slučajeva važna je razmera ulja odnosno masnoće i kiseline, koja treba da bude 1:2 odnosno 1:3 ako volite kiseliju salatu. Proverena varijanta je maslinovo ulje i aceto balsamico.

2. Igra uljem

Svakako dajte mašti na volju ali eksperimentišite biljnim uljima jer bi orahovo ili susamovo ulje moglo biti preintenzivno. Za klasičare verovatno će najbolje ići maslinovo ulje, pogotovo ako izabarete nešto kvalitetnije u kojem se zaista i oseti voćna aroma.

3. Odolite kupovnim mešavinama

Odolite kupovnim kombinacijama obogaćenih medom, aromom borovnice ili bilo čemu drugom. Najbolju kombinaciju pripremite sami. Volite li slatke tonove, dodajte sami kašičicu meda, a za slanije varijate nekoliko kapara i par slanih inćuna, dok voćnu notu postignite sveže oceđenim narandžinim, limunovim i breskvinim sokovima. Takođe, što se tiče začinskog bilja prava je šteta ne koristiti sveže, pogotovo u letjnim mesecima.

4. Ljuto, ljuto, ljuto

Čili papričice, ren i senf odlično će naglasiti ljutinu salate.

5. Dajte mašti na volju

Dobra salata ne ide bez dobrog sosa odnosno dresinga. Potražite na internetu vašu idealnu kombinaciju i napravite je. Ne zaboravite, dresinzi se mogu čuvati i nekoliko dana.

6. Začinsko bilje

Začinsko bilje, pogotovo sveže, ne dodavajte do poslednjeg trenutka jer će vam uvenuti u salati i nećete dobiti željeni učinak.

7. Završni čin

Sve zajedno nemojte previše mešati već lagano protresite kako ne bi uništili salatu. Na žalost, osim razmera masnoća i kiseline nema nekog univerzalnog pravila. Morate osetiti hranu i ipak se malo poigrati njom dok ne nađete savršenu kombinaciju, a svakako u kreaciju uključite sve gore navedeno.

  • 11.06.2015 08:22
    Ko kaže da jedemo lošu salatu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.