Naučnici upozoravaju na e-cigarete s aromama

Velik broj ljudi poslednjih desetak godina s običnih cigareta prešao je na elektronske.
Pušenje e-cigareta sa romom može proizvesti neprihvatljivo opasan nivo formaldehida i drugih kancerogenih sastojaka, pokazalo je novo istraživanje.
 
Naučnici sa Instituta u Nevadi upozoravaju kako se toksični aldehidi formiraju kad se aromatizovano ulje brzo greje kako bi se stvorila para koju pušač izdiše. 
 
Elektronske cigarete, odnosno punjenja za njih danas se prodaju u nekoliko stotina različitih aroma, najčešće slatkastih koja najviše privlače adolescente.
 
"Kad se ti spojevi arome u tečnostima za e-cigarete spoje, dolazi do toksičnog isparavanja koje je skoro pa neistraženo", rekao je jedan od naučnika, profesor Andrej Khilstov.
 
Dodaje kako njihove studije dokazuju da količina otrovnih aldehida eksponencijalno zavidi od koncentracije aroma. To znači da što je aroma jača, cigareta je otrovnija. On i njegov tim testirali su pet različitih ukusa i tri vrste e-cigareta, i zaključili su da aromatične tečnosti izlažu pušače kancerogenim materijama. 
 
U svim testiranjima tečnosti s aromama su se pokazale štetnijima nego one bez njih.
 
Ti rezultati upućuju na dalju potrebu za istraživanjem, koja bi mogla da se završi i potencijalnom zabranom prodavanja takvih hemikalija.
  • Igor

    14.11.2016 13:57
    Autor: express.hr
    Sponzor istrazivanja: Tvornica duhana Rovinj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.