VIDEO: USB dijagnostikuje HIV za manje od 30 minuta

Grupa naučnika je napravila USB koji bi trebalo da posluži kao kućni test za HIV, i pomoću kojeg bi pacijent i lekar mogli da prate proces lečenja.

Ekipa Kraljvskog koledža iz Londona u saradnji sa timom DNA Elektronicsa napravila je USB koji otkriva HIV pomoću kapi krvi. Ukoliko je virus prisutan u organizmu, USB će to pokazati i pokrenuti električni signal koji se može čitati na računaru ili laptopu.

Rezultati testiranja objavljeni u časopisu "Scientific Reports" pokazali su da je uređaj veoma precizan. Među uzorcima 991 testirane osobe, rezultati su bili tačni u 95 odsto slučajeva.

Takođe, testiranje dostupnim testovima traje najmanje tri dana, dok USB daje rezultat u manje od 30 minuta. To znači da se nivo virusa u krvi može redovno pratiti pružajući pri tome uvid u stanje, odnosno da li je virus razvio otpornost na lekove. Na ovaj način lekari mogu da provere i da li pacijent uzima lekove.

"Lečenje HIV-a je znatno poboljšano tokom proteklih 20 godina. Osobe koje su zaražene imaju normalan životni vek. Praćenje ponašanja virusa u krvi je ključno za uspeh terapije", kazao je autor istraživanja Grejem Kuk.

Tim takođe istražuje da li se uređaj može koristiti za testiranje drugih virusa, poput hepatitisa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.