Kako da pobedite napad panike

Gotovo 90 odsto ljudi na svetu barem jednom u životu iskusi napad panike, pokazala su istraživanja.
Neprijatan osećaj straha, bespomoćnosti, nesigurnosti, koji obično prati gubitak vazduha, vrtoglavica i ubrzano lupanje srca, u trenutku napada parališu ceo organizam. Uprkos zastrašujućem osećaju panični napad je ipak samo prolazni osećaj i najvažnije je da što pre smirite nervni sistem. 
 
Ovih nekoliko saveta mogu da pomognu da se što lakše i brže izborite sa ovim neprijatnim iskustvom.
 
Disanje iz stomaka
 
U trenutku napada panike trebalo bi da dišete "iz stomaka" odnosno dijafragme, a ne iz grudnog koša jer to može da pogorša napad. Dok dišete iz stomaka, stavite ruke na donji deo rebara da osetite kako se ona podižu i spuštaju. Koncentrišite se na disanje, dok to radite možete da brojite kako bi vam bilo lakše i pritom neka vam izdah bude duži od udaha.
 
Sedite
 
Tokom napada uznemirenost i strah mnoge tera da se još više uspaniče i počnu brzo da hodaju, a to je pogrešno, tvrde stručnjaci. Ubrzanim hodanjem ubrzavate i rad autonomnog nervnog sistema i vaše stanje postaje još gore. U trenutku napada najbolje je da sednete jer ćete tako postepeno umiriti svoj nervni sistem.
 
Odvratite misli
 
Kada vas obuzme panika teško je da ne mislite na to što vam se događa i da ne zamišljate najgori scenario, međutim upravo tada je najvažnije da odvratite misli od napada i razmišljate o nečemu što nema veze sa njim. Mislite o nekom prijatnom događaju, tako ćete da smirite uznemirenost koja je dovela do paničnog napada. Ako vam to ne polazi za rukom, koncentrišite se i brojte unazad od 100.
 
Izbegavajte okidače
 
Stimulansi kao što su kofein ili nikotin smatraju se jednim od okidača za panični napad, zato stručnjaci preporučuju da ih izbegavate koliko god je to moguće, naročito ukoliko vam se napadi često dešavaju.
 
Popijte čaj
 
Da biste ublažili uznemirenosti preporučuje se da konzumirate prirodne anksiolitike, kao što su čaj od kamilice ili matičnjaka koji deluju blago i smirujuće.
  • R.R.

    04.12.2016 08:38
    Da bi ovi saveti bili korisni osoba mora imati vise napada, a ako je imala vise napada onda sigurno da caj od kamilice nece pomoci.
    Najcesesce osobe sa panicnim poremecajem traze pomoc od kardiologa, pulmologa, neurologa, zbog simptoma koje tesko podnose, a jedinno adekvatnu pomoc mogu da dobiju kod psihijatra. Antidepresivni su lekovi koji lece i preveniraju ovakve neprijatne atake straha. Bilo bi korisno da se javi neka osoba i opise svoja iskustva i patnje i koliko je vremena proslo dok nisu dobili antidepresiv i os;obodili se patnje.
  • da

    04.12.2016 07:55
    Svakako korisne informacije i saveti. Takodje, velika je steta ne staviti u tekst jos nekoliko redova o tome da ako se napadi ponavljaju, ako ste ih imali vec vise puta (do nivoa da ste bili u hitnoj pomoci), ako bivaju cesci i periodi izmedju vam vise nisu "normalni", vec ispunjeni strahom i iscekivanjem napada, da se kod vas radi o panicnom poremecaju, koji jeste jedan veoma cest psihijatrijski poremecaj, tipicno kod mladih ljudi, i kao takav se moze leciti. Znaci ako je sve to, onda nije to tek nesto sto se svima desava i protiv cega se treba boriti sam godinama, nego se treba obratiti strucnjaku jer postoje efikasni lekovi koji donose miran zivot i izlecenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).