Pet znakova da unosite previše soli

Dobro znate da so nije preterano zdrava, posebno ako je konzumirate previše, ali kako se to ne odnosi samo na ono klasično dosoljavanje hrane, teško je znati da li je jedemo u prevelikim količinama.

Odnosno, teško je znati ako ne znate da prepoznate signale koje vam vaš organizam šalje već duže vreme, ali ih vi, ne znajući, i dalje ignorišete.

So kao so nije loša namirnica, ali u proizvodima koje kupujemo stvarno je ima previše i jako je dobro skrivena iza svih onih silnih običnom čoveku nerazumljivih naziva na ambalažama proizvoda.

Naravno, i to sve znamo, ali i dalje redovno kupujemo i čips i mesne prerađevine i namirnice koje po svom ukusu nisu toliko ekstra slane, ali to ne znači da nemaju previše soli. I kako onda stvarno znati da je vreme da smanjite njen unos?

Uz ovih pet jasnih signala:

1. Malo su mi natečene ruke

Niste se ugojili ni gram, sto odsto ste sigurni u to, ali vam prsten začudo steže prste. To je zato što vaš organizam usled previše soli duže zadržava vodu u organizmu i nadima vas. Vas, a prvenstveno vaše ruke i noge jer je telo savršena mašina kojoj za dobar rad treba kvalitetan balans tečnosti i elektrolita, a ako unesete malo više natrijuma nego što vam treba mozak će automatski dobiti signale i proizvodiće više hormona zaduženih za zadržavanje tečnosti.

2. Suva su vam usta

Žeđ je dobro znan simptom preterane konzumacije soli, ali prava žeđ zapravo nastupa tek nakon što je organizam već javio mnoge simptome početka dehidriranosti. Jedan od njih svakako su i suva usta, bez puno pljuvačke, što znači da vam pod hitno treba voda koja će regulisati potrebnu proizvodnju telesnih tečnosti. A ako su vaša usta najčešće suva, to je stvarno znak da pijete premalo i da verocvatno konzumirate previše soli.

3. Glava vam puca

Možda nećete sa svakom glavoboljom povezati da bol stiže upravo od preslane hrane. Previše soli koja se konzumira na redovnoj bazi ima itekako veze s povišem krvnim pritiskom, povišeni krvni pritisak ima itekako veze s glavoboljama, posebno osećajem da će vam glava eksplodirati i zato ako patite od takvih bolova smanjite količinu soli i vidite da li će se glavobolje prorediti.

4. Stalno ste na toaletu, a nije da baš toliko pijete

Ispijanje velikih količina vode može vas nagnati na čest odlazak na wc, ali isto će vam napraviti i so. Ne biste verovali, ali je tako, jer s tolikom količinom soli vaši bubrezi moraju da rade prekovremeno da bi je se rešili i zato ćete stalno imati osećaj da vam se piški.

5. Loša koncentracija

Usled dehidracije do koje dolazi nakon konzumacije veće količine soli vaš mozak prestaje da radi kako treba. Jednostavno - treba mu više kiseonika i zdrav organizam, a dehidracija to sigurno nije.

A koliko takva situacija utiče na razmišljanje dokazale su brojne studije i testovi u kojima su ljudi znatno slabije rešavali čak i jednostavne zagonetke, bilo im je teže da se sete pravih odgovora, čak i nekih uspomena - samo zato što nisu mogli da razmišljaju kako treba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.