Šest znakova da ste pod velikim stresom

Stres je nažalost vrlo česta bolest današnjice, a osobe koje su mu izložene stalno su zabrinute, opterećene i osećaju se kao da su bolesne.

Iako većina ljudi jasno razlikuje kada je pod povišenim stresom, neki ipak negiraju to stanje. Stručnjaci ističu kako postoje dve kategorije stresa: akutni i hronični.

Hronični stres je vrlo opasan jer se naš organizam ne može dugo nositi s prevelikim pritiscima, što dovodi do oslobađanja hormona stresa, uključujući i kortizol. Ovi hormoni uzrokuju gomilanje prekomernih kilograma i mogu uzrokovati bolesti srca, visok holesterol, dijabetes, depresiju i druge smrtonosne bolesti.

Šest znakova stresa:

1. Glavobolja

Mnoge glavobolje su uzrokovane stiskanjem vilice, napetošću koju osećamo u vratu, ramenima, leđima, ili ako nesvesno u snu škrgućemo zubima. Sav stres koji osećamo na poslu koncentriše se oko vrata i ramena što uzrokuje glavobolju.

2. Bolovi u leđima

Ponekad je teško utvrditi razliku između bolova u leđima uzrokovanih stresom i bolova nakon treninga. Nervni sistem našeg tela aktivira svoj odgovor, a to su bolovi u leđima. Krv koja dospeva u glavne grupe mišića povećava napetost mišića. Tako, ako se ne razgibate, nećete se rešiti neugodnog bola u leđima.

3. Akne

Mislite li da su akne samo posledica nezdrave hrane prošlog vikenda? Moguće, ali burna reakcija lica može biti i rezultat silnog stresa kojem ste izloženi. Kortizol koji je zadužen za stres krivac je za nepoželjne akne.

4. Stalno ste bolesni

Ako vas često muče prehlade ili viroze, razlog za to je loša ishrana ili stres. Naime, stres slabi imunološki sistem i povećava količinu hormona kortizola što slabi aktivnosti naših telesnih funkcija.

5. Iritacija kože

Zvuči čudo, ali kad ste pod stresom, podsvesno možete izgrebati ruku ili lice. Kada je nivo stresa veći nego što je uobičajeno, to može izazvati probleme s kožom, poput jakog svraba, ali i osipa.

6. Znojite se

Reakcija na stres je znojenje, a neki naučnici kažu da je razlog tog znojenja prilično odbojan. Radi se o evolucijskoj ulozi kojom se šalju signali upozorenja ljudima oko nas. Znoj prilikom vežbanja i znoj od stresa nastaju sasvim drugačije. Naime, znoj uzrokovan stresom luči apokrina žlezda koja aktivira adrenalin kad smo u nekoj opasnoj situaciji.

Teme

stres

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).