Istraživanje: Joga deluje bolje od antidepresiva

Osobe koje pate od depresije, umesto da uzimaju antidepresive, mogu da vežbaju jogu.
Na taj način dolazi do znatnog smanjenja simptoma bez efekata koji se javljaju pri upotrebi lekova, tvrde američki stručnjaci.
 
Istraživanje koje su sproveli američki naučnici potvrdilo je da joga i vežbe disanja pomažu osobama koje ne uzimaju antidepresive, kao i onima koji redovno uzimaju prepisanu dozu antidepresiva, ali bez očekivanih rezultata, istakao je autor istraživanja Kris Striter, profesor Univerziteta u Bostonu.
 
Oko 40 odsto osoba koje pate od teške depresije uzimanjem antidepresiva ne postigne potpunu remisiju bolesti. Joga se može koristiti kao alternativa ili dodatak farmakološkim trapijama, zaključak je Striterovog tima.
 
Tokom istraživanja, osobe s teškom depresijom bile su podeljene u dve grupe. Učesnici prve grupe uzimali su veliku dozu antidepresiva i imali tri 90-minutna časa joge nedeljno s tim što su dodatno izvodili joga položaje i kod kuće, dok su u drugoj grupi uzimali malu dozu antidepresiva i dva puta nedeljno imali 90-minutni čas uz dodatno vežbanje kod kuće.
 
U obe grupe uočeno je znatno smanjenje simptoma depresije. Iako je veći broj članova grupe s većom dozom antidepresiva imao manje simptoma, stručnjaci veruju da dva časa sedmično uz vežbanje kod kuće znači i manje opterećenja, ali da i dalje daje efektivne rezultate.
 
Lekovi utiču na promenu raspoloženja, dok se vežbanjem joge izbegavaju neželjeni efekti, kao i interakcija lekova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).