Originalni Norveški omega 3 preparati odnedavno i u Novom Sadu

Značaj omega 3 masnih kiselina za očuvanje zdravlja je višestruk, a originalni Norveški omega 3 preparati odnedavno se mogu naći i u Novom Sadu.
Originalni Norveški omega 3 preparati odnedavno i u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Omega 3 masne kiseline su veoma bitne za pravilnu funkciju imunog sistema, za pravilan razvoj nervnog sistema, pravilan metabolizam, za kvalitet kože i kose i stručnjaci sve više ističu njihov značaj u prevenciji mnogih bolesti savremenog sveta. One su nam neophodne, ali naše telo nema sposobnost da ih sintetiše već moramo da ih unosimo hranom ili dodacima ishrani.
 
Izvori omega 3 masnih kiselina su prvenstveno namirnice životinjskog porekla, u prvom redu kvalitetne, uglavnom morske ribe: losos, tuna, skuša, sardine, bakalar, inćun itd. eventualno pastrmka, uglavnom ono što je u našem podneblju manje dostupno. Ima ih i u namirnicama biljnog porekla, na prvom mestu su semenke lana i npr. orah je izvrstan izvor.
 
Međutim, kako objašnjava doktorka Marija Lazarević iz Centra za hrono ishranu "Dr Gifing", u našoj ishrani nema dovoljno omega 3 masnih kiselina, a veliki problem je i to što je savremena ishrana prezasićena omega 6 masnim kiselinama. Njihov optimalan odnos u ishrani je 1:1, a danas taj odnos ide čak i do 50 puta više u korist omega 6 masnih kiselina. 
 
Obe su jako bitne, ali je problem što omega 6 masne kiseline dominiraju u ishrani, zbog biljnih ulja koje svakodnevno koristimo, kao i iz gotove, konzervirane hrane. Doktorka Lazarević navodi da su upravo zato pojedine hronične bolesti u velikoj ekspanziji, naročito kardiovaskularne. Kako kaže, primer kolika je vrednost omega 3 masnih kiselina jeste podatak koji ističu svetski stručnjaci da npr. ukoliko imamo dve obilne porcije nedeljno ovih masnih kvalitetnih riba mi smanjujemo za 50 odsto rizik od moždanog udara
 
 
Pošto omega 3 masnih kiselina u ishrani građana Srbije nema dovoljno, uzimanje suplemenata je dobar način da se ishrana izbalansira. Norvežani su odavno shvatili važnost dodataka ishrani koji sadrže ove masne kiseline i u toj zemlji je njihovo korišćenje uobičajena navika stanovništva radi prevencije bolesti. Originalni Norveški omega 3 preparati kompanije "Norway House" mogu se u Novom Sadu naći u "Norway shopu" u Pariskom magazinu. Radi se o proizvodima koji poseduju sve sertifikate u Norveškoj, kao i dozvolu našeg Ministarstva zdravlja. 
 
Norveške omega 3 kapsule za žene sadrže omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja, sa idealnim odnosom EPA i DHA, dve od najbitnijih omega 3 masnih kiselina. Pored toga, sadrže i vitamine D, K i E, folnu kiselinu i omega 6 masnu kiselinu iz ulja žutog noćurka. Jedna kapsula sadrži preporučenu dnevnu dozu, a u pakovanju ima 120 kapsula, što je dovoljno za četiri meseca.
 
“U ovoj dozi, preparat se može preporučiti svim zdravim ženama, a ukoliko postoji potreba, zbog nekog oboljenja, doza se može i povećati. Preparat se može preporučiti za poboljšanje imuniteta, onima koji imaju problema sa kosom, kožom ili noktima, jer se nedostatak ovih masnih kiselina prepoznaje i po suvoj koži, krtim i lomljivim noktima, retkoj i slaboj kosi, čak se i kaže da koža poslednja dobija masne kiseline, a prva ih gubi. Takođe, vitamin D je jako bitan za imunitet i količina tog vitamina u ovom preparatu zadovoljava dnevne potrebe, a jako je bitan i za kvalitet kostiju i kao prevencija osteoporoze. Takođe savremene studije iznose podatke da omega 3 masne kiseline, pogotovo u sadejstvu sa vitaminom D, imaju zaštitni efekat od različitih karcinoma. U kombinaciji sa vitaminom E štite od hroničnih procesa u organizmu”, kaže doktorka Lazarević. 
 
Prema njenim rečima, ovaj preparat mogu da koriste i osobe koje imaju problema sa holesterolom, sa neregulisanim masnoćama u krvi, jer se popravlja nivo dobrog zaštitnog holesterola, utiče da loš holesterol pada i reguliše nivo triglicerida. Može pomoći i obolelima od dijabetesa, kao i u prevenciji te bolesti, a preporučuje se i osobama sa viškom kilograma.
 
 
Kako navodi, ne mogu da ga koriste jedino oni koji su alergični na ribu, osobe koje piju lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi trebalo bi da budu opreznije i da se konsultuju sa svojim lekarom koji će im preporučiti dozu, kao i oni koji imaju neki oblik hemofilije.
 
Prema rečima doktorke Lazarević, iskustva u Hrono centru sa korišćenjem ovog preparata su odlična: Omega masne kiseline zaista su potrebne svima, od dece u najranijem uzrastu do starije populacije. Imamo sjajno iskustvo i u praćenju trudnica, kojima je ovaj preparat koristan upravo zbog dodatka folne kiseline, neophodne za pravilan razvoj nervnog sistema”.
 
"Norway shop" nalazi se u suterenu Pariskog magazina, a više o Norveškim omega 3 preparatima možete pronaći OVDE.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.