Zašto se ne sme jesti i piti pre operacije?

Svako ko je bar jednom išao na operaciju koja podrazumeva neki oblik narkoze, dobro se seća posta pre toga - naime hrana i piće strogo su zabranjeni satima unapred.

Bilo da je reč o lokalnoj ili opštoj anesteziji, generalni savet je da se ne uzimaju ni tečnost ni hrana šest sati pre operacije.

U slučaju uzimanja redovne obavezne terapije, ona se sme uzeti samo uz vrlo mali gutljaj vode i o tome se mora obavestiti anesteziolog.

Profesorka Lina Metju sa Univerziteta Kolumbija "Business Insideru" otkriva koji je pravi razlog za to.

"To se naziva "nil per os" na latinskom, a prevodi se kao "ništa na usta". Razlog za to je prevencija i minimalizovanje bilo kakvog rizika aspiracije. To znači da ako pacijent povraća za vreme ili nakon operacije (a mučnina je i česta nuspojava), komadići hrane i sadržaja želuca mogu završiti u plućima. Tada može nastati aspiracijska pneumonija ili pak gušenje, što je opasno po život", ističe Metju.

Osim toga, važno uputstvo je da se nedelju dana pre operacije ne smeju uzimati lekovi s acetilsalicilnom kiselinom poput andola i aspirina, jer povećavaju rizik od krvarenja. Ko nosi kontaktna sočiva ili zubnu protezu, te dodatke treba da ukloni pre operacije.

Takođe, trudnice svakako treba da upozore anesteziologa na svoje stanje jer lekovi mogu naštetiti plodu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.