Muškarci se mnogo teže odvikavaju od alkohola

Muškarci koji piju godinama teže mogu da prekinu sa alkoholom nego žene, pokazalo je novo istraživanje.
Muškarci se mnogo teže odvikavaju od alkohola
Foto: Pixabay
Rezultati istraživanja pokazuju da je muškarcima teže da prekinu zavisnost od alkohola zbog aktivnosti u mozgu koja uzrokuje želju za alkoholom. S druge strane, žene nisu pokazale istu moždanu aktivnost stoga lakše mogu da obuzdaju želju za pićem. 
 
Istraživači su skrenirali mozak 11 muškaraca i 16 žena mlađih od 28 godina koji su aktivno ispijali veće količine alkohola u periodu od 10 godina. 
 
"Pronašli smo da je moždana aktivnost koja kontroliše alkohol mnogo izraženija kod muškaraca, a da kod žena gotovo ne postoji. To znači da je mozak muškarca koji godinama konzumira alkohol mnogo drugačiji nego kod žene", kaže dr Uti Kare sa Univerziteta u istočnoj Finskoj. 
 
Prema rečima istraživača ovo prilično objašnjava zašto medicina beleži mnogo više muškaraca alkoholičara nego žena.
  • zzzz

    04.09.2017 14:43
    Ovo nista ne objasnjava
    Zene cesca piju krijuci i ne priznaju zavinost, a muskarci ne i to pravi razliku u statistici. Istarzivanje na 25 ljudi nema prakticnu vrednost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.