Štedljive sijalice opasne kad se razbiju

Eko-sijalice koje štede električnu energiju su u centru pažnje nakon što su u sredu naučnici potvrdili da, ukoliko se slome, ispuštaju štetna isparenja žive.

Količina otrovnih isparenja oko razbijene eko-sijalice je dvadeset puta veća od dozvoljene u zatvorenom prostoru. Ova isparenja predstavljaju opasnost za trudnice, novorođenčad i malu decu, piše "Daily Mail".

Eko-sijalice se sve ćešće koriste u radnim prostorijama. Evropska unija postepeno prestaje da koristi tradicionalne sijalice koje su se koristile 120 godina i prisiljava stanovništvo da koristi alternativne, koje troše manje el

ektrične energije kako bi se na taj način zaustavile klimatske promene.Kritičari tvrde da eko-sijalice mogu da uštede nekoliko milijardi eura, ali da je njihovo svetlo oštro i blještavo. Eksperti kažu da može da izazove epileptički napad, migrenu, osip kože, i ne ih preporučuju osetljivim osobama.Obične sijalice ne sadrže živu, a nema je ni u drugim varijantama osvetljenja koje štede energi

ju. Primer su LED i halogenske sijalice. U istraživanju nemačke Federalne agencije za životnu sredinu, testiran je najgori mogući scenario pri korištenju dve eko-sijalice od kojih jedna sadrži dva miligrama, a druga pet miligrama žive. Nijedna od njih nije imala zaštitno kućište u slučaju pucanja.

Naučnici sa Instituta Fraunhofer Wilhelm Klauditz su otkrili da eko-sijalice ispuštaju oko sedam mikrogama po kubnom metru vazduha, a dozvoljena količina je 0,35 mikrograma po kubnom metru.

Naučnici savetuju ljudima da provetre prostorije ukoliko dođe do pucanja eko-sijalice, i da petnaest minuta ne ulaze u nju. Onima koji skupljaju delove slomljenje sijalice se savetuje da nose zaštitne rukavice. Ostatke je potrebno staviti u plastičnu kesu i dobro je zavezati. Ne treba ih bacati u kante, nego se prema njima odnositi kao prema opasnom otpadu koji treba da se tzransportuje u centar za reciklažu.

  • B

    28.12.2010 03:13
    Štedljive sijalice kod nas to nisu
    Tzv. štedljive sijalice su najobičnije neonske cevi kojima je dodata elektronika za brzo startovanje. Upravo ta elektronika se u našim uslovima (velike varijacije napona u mreži) brzo kvari i mora se menjati cela sijalica, što je mnogo skuplje nego da kupite obične. Ovo važi i za sijalice renomiranih marki (meni su pregorele 2 Osram-ove za nekoliko meseci) kao i za kineske. Istina je da ove sijalice sadrže živu.
  • Dr Petrović

    27.12.2010 14:22
    Živine Amalgamske Plombe
    Plombe su barem 100 x opasnije. ! plomba u vašim ustima ispušta živina isparenja 24/7/30/365. Non stop.
    Sijalica pukne, počistite, malo provetrite i gotovo.
  • 27.12.2010 14:13
    a gde se nalazi taj centar za reciklažu? gde uopšte treba odneti opasne materije, otrove, boje, akumulatore i sve što ne bi smelo da se baca u kante?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).