Muškarci češće umiru od gripa

Muškarci teže podnose gripu od žena, duže se leče, a više ih i umire, pokazuje istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oksford.
Muškarci češće umiru od gripa
Foto: Pixabay
Muškarcima su za oporavak od gripa potrebna tri dana, a ženama dan i po, u proseku.
 
Bar jedna studija koja analizira podatke šest godina unazad pokazuje da su muškarci češće hospitalizovani zbog gripe nego žene, te da ih više i umre. 
 
Termin "muška gripa" postao je sveprisutan, pa je uključen u oksfordske i kembridžske rečnike. 
 
Okfordski rečnik pojam "muške gripe" definiše kao "stanje prehlade ili sličnog manjeg oboljenja koje osećaju muškarci, a koje se odnosi na preterivanje u ozbiljnosti problema". Drugi izvor to naziva sindromom "kržljavog muškarca". 
 
Neki istraživači podsećaju na opaske da bi ljudska vrsta odavno izumrla kada bi muškarci morali da rađaju.  Muškarci, prema toj teoriji, ubrzo usvoje bespomoćnu ulogu pacijenta i veoma se oslanjaju na pomoć drugih dok se ne oporave. 
 
Ali, jedan deo istraživača smatra da muškarci zaista virusne respiratorne bolesti doživljavaju drugačije od žena, kao i srčani napad. Muškarci često imaju klasičan bol u grudnom košu, a žene "atipične" simptome, kao što su mučnina i kratak dah. 
 
Tako je, možda, ponašanje muškaraca kod simptoma prehlade i gripe u skladu sa tim kako bolest na njih utiče.
 
U novoj studiji, naučnici tvrde da vakcina protiv gripe izaziva jaču lokalnu i sistemsku reakciju i nastanak više antitela kod žena. 
 
Moguće je da testosteron ima određenu ulogu u tome zašto je reakcija kod muškaraca slabija. 
 
Pokazalo se da ćelije u nosu žene inficirane gripom, izložene ženskom hormonu estradiolu, smanjuju imunološku reakciju, što nije slučaj kod muškaraca. 
 
Pošto simptomi gripe velikim delom zavise od imunološke reakcije tela, smanjeni imunološki odgovor kod žena može se objasniti i slabijim simptomima bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.