Umereno sa hranom za praznike, najviše dva jajeta

Procenjuje se da tokom praznika svaka četvrta osoba ima problema sa varenjem zbog preteranog jela i pića.
Umereno sa hranom za praznike, najviše dva jajeta
Foto: Pixabay
Na dilemu koliko kuvanih jaja tokom praznika može da se pojede, gastroenterolog Srđan Marković odgovara - jedno, najviše dva. Dva jajeta mogu ukoliko se, kako kaže, ne koriste drugi izvori masti, a ukoliko neko uz jaje jede i masno meso onda je jedno sasvim dovoljno.
 
"Belanca mogu i više, jer su bogata proteinima, albuminima i tu nema ograničenja", rekao je Marković. Pojašnjava da su jaja dragocen izvor hranljivih materija i kada se umereno koriste imaju pozitivan efekat na organizam, jer žumance ima dosta gvožđa.
 
Ukoliko se pretera može da dođe do određenih zdravstvenih problema, jer su jaja bogata zasićenim mastima te mogu da naprave problem u kardiovaskularnom sistemu i organima za varenje.
 
"Kada se u većoj količini jede hrana bogata zasićenim mastima i u dužem vremenskom periodu može da dovede do stvaranja kamena u žučnoj kesi, a ako se pretera i pojede veća količina masne hrane odjednom to može biti okidač i za upalu žučne kese, pa i upale pankreasa - što su ozbiljni zdravstveni problemi", objašnjava doktor Marković.
 
Prejedanje tokom praznika, podseća, obično dovodi do funkcionalnih problema želuca, tankog i debelog creva, pankreasa, te dolazi do nadutosti u gornjem delu stomaka, javlja se mučnina, podrigivanje i skupljaju gasova više nego što bi trebalo. Upitan može li soda bikarbona da pomogne u takvim situacijama, kaže da može da pomogne na kratke staze, ali na duže staze se ne preporučuje jer dovodi do stvaranja viška hlorovodonične kiseline što može da napravi dodatni problem.
 
"Nadutost, gasovi i podrigivanje nastaju jer ne može dovoljno da se izluči pankreasnih enzima koji učestvuju u razgradnji unetih namirnica, te dolazi do prolaska nesvarene hrane kroz digestivni trakt u tanko i debelo crevo. U takvim situacijama organizmu može da se pripomogne tako što se dodaju preparati koji sadrže mali procenat tih enzima", objašnjava dr Marković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.