Kakao smanjuje rizik od srčanog napada

Kakao u ishrani starijih muškaraca smanjuje rizik od srčanog napada, ali preterana upotreba može da bude kobna, tvrde naučnici.

U istraživanju Instituta za zdravlje u Amsterdamu učestvovalo je 470 muškaraca starijih od 65 godina, a zaključak je da određena doza kakaoa svakog dana znatno smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti.

- Muškarci koji su konzumirala najmanje kakaoa imali su dva puta veće šanse da dobiju srčani napad od onih koji su konzumirali više. Grupa koja je jela najviše kakaoa imala je sjajne rezultate, a mogućnost od bilo kakvog oboljenja svedena je na minimum - kaže dr Buijse iz Instituta.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da se čokolada konzumira u ograničenim količinama, jer kada se pretera posledice su kobne. Oko 100 grama crne čokolade dnevno prava je terapeutska doza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.