Naučnici tvrde: Probiotici su skoro beskorisni

Grupa naučnika tvrdi da su probiotici, hrana koja sadrži dobre bakterije, skoro pa beskorisni, prenosi BBC.
Naučnici tvrde: Probiotici su skoro beskorisni
Foto: Pixabay
Istraživanje tih naučnika iz Izraela jedno je od najdetaljnijih analiza o tome šta se događa u našem organizmu kada konzumiramo probiotike.
 
Probiotici se smatraju zdravim i dobrim za crevnu floru. Međutim, rezultati su pokazali da imaju mali ili nikakav uticaj na organizam.
 
Tim na naučnom institutu Vajzman je napravio sopstveni kotel probiotika koristeći 11 vrsta bakterija koje su prepoznate kao dobre bakterije, uključujući Lactobacillus and Bifidobacteriju.
 
Probiotik je pilo 25 zdravih dobrovoljaca tokom jednog meseca. Potom su ih uspavali i hirurški uzeli uzorke s više mesta, od trbušne duplje do tankog i debelog creva. Istraživači su nastojali da uoče mesta gde su se bakterije uspešno naselile i jesu li dovele do nekakvih promena u aktivnostima creva.
 
Rezultati, opisani u časopisu "Cell", pokazali su da su u pola slučajeva dobre bakterije ušle kroz usnu šupljinu, ali i direktno izašle "na drugu stranu". U ostalim slučajevima su se kratko zadržale u probavnom sistemu pre nego što su ih "pregazili" naši sopstveni mikrobi.
 
Ljudski probavni sistem dom je biliona bakterija koji u njima žive, a svako od nas ima drugačiju mikrobiološku sliku.
 
Doktor Eran Elinav kaže da je zbog toga pogrešno očekivati da će gotov probiotik jednako delovati na sve. Rekao je da će probiotici u budućnosti morati da se "kroje" prema potrebama individualnih pacijenata.
 
"Kupovina probiotika koji nisu skrojeni po potrebama primalaca, poprilično je beskorisno", kazao je Elinav BBC-ju.
  • Miki

    18.09.2018 01:02
    Dijareja
    Meni su pomogli uvek kad sam imao stomacnih problema.
  • hahaha

    10.09.2018 08:19
    Zamišljam Orwel Vegan kao sasušenog velikog šišmiša ljudskog oblika nešto kao golum, kako u uglu terase čuči i glodje čuvarkuću iz saksije :))))
  • Boki

    09.09.2018 18:55
    iz licnog iskustva
    Ja sam imao zesci problem sa nadimanjem, pio probiotike, apsolutno nista se nije promenilo dok nisam kupilo enzime za varenje i nakon 2 dana proslo me 95% simptoma. Znaci moze da bude problem i zeludac ako ne luci kiselinu jer onda bakterije rade u 3 smene da razloze nesvarenu hranu i zato da se dobiju gasovi. Pogotovo ako su vas nesavesni doktori lecili napamet kao mene davajuci vam da pijete inhibitore protonske pumpe a da pojma nemaju sta vam je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.