Prednosti gazirane vode

Dovoljan unos vode svaki dan, osnovni je preduslov zdravlja, s obzirom na brojne funkcije koje voda ima u našem organizmu.
Prednosti gazirane vode
Foto: Pixabay
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje oko 2,5 litara tečnosti za odrasle žene i oko 3,5 litara za odrasle muškarce. Čak i blaga dehidracija tokom dana značajno smanjuje produktivnost jer mozak ne radi bez dovoljno vode. 
 
Voda je antioksidant – neutrališe materije, slobodne radikale, koji se stvaraju neprestano u našem organizmu usled metaboličkih procesa. S druge strane, voda pomaže u oksigenaciji ćelija, odnosno povećava dotok kiseonika i drugih hranljivih materija u svaku ćeliju. Ova dva procesa i njihova ravnoteža ključni su za dobro zdravlje ćelije. 
 
Hraneći ćelije kiseonikom i oslobađanjem ćelija od toksina, voda čuva ćelijsku energiju i povećava vitalnost ćelija. 
 
Gazirana mineralna voda deluije blagotvorno na organizam, jer sadrži esencijalne minerale koji se u rastvorenom stanju lakše koriste i bolje apsorbuju. 
 
Gazirana voda sadrži male količine gasa rastvorene pod pritiskom. Mehurići gasa u gaziranoj vodi olakšavaju pražnjenje stolice i daju osećaj sitosti u stomaku. Zato je gazirana voda važan sastojak svih dijetalnih preporuka za mršavljenje jer ne sadrži kalorije, šećer ni masti. 
 
Pored toga, studija objavljena u Evopskom časopisu za gastroenterologiju i hepatologiju, pokazala je da gazirana voda pomaže kod problema sa žuči. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.