Zašto treba jesti što više mandarina?

Tokom hladnih dana u organizam je potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama, kao što su mandarine, limun, pomorandža i grejpfrut.
Zašto treba jesti što više mandarina?
Foto: Pixabay
Uveliko je u toku sezona mandarina, prodavnice i pijace su prepune ovog voća, pa treba maksimalno iskoristiti njegove blagodeti i što više konzumirati.
 
Sto grama mandarina sadrži samo 34 kalorije i 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od pomorandže, a razgradnjom beta-karotena dobija se vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lepu kožu.
 
Mandarina (lat. Citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa. Njena narandžasta i tanka kora lako se guli, a meso jednostavno deli na kriške. Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova.
 
Poreklom je iz jugoistočne Azije, a ime je dobila po svetlonarandžastoj odeći mandarina - drevnih kineskih javnih službenika - jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama. Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek u 19. veku stigla je u Evropu i Severnu Ameriku.
 
Sastav i lekovitost mandarine
 
Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti. Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u telu. Kolagen i elastin su belančevine koje tvore kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj vitamin je snažan antioksidans i pomaže telu u odstranjivanju slobodnih radikala, koji ugrožavaju zdrave ćelije.
 
Pospešuje zarastanje rana i doprinosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripa. Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekoliko vrsta raka. 
 
Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 odsto dnevne doze vitamina A i pet odsto dnevne preporučene doze folne kiseline. 
 
Od minerala, u ovom plodu su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar i gvožđe. Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest odsto preporučene dnevne količine kalijuma, potrebnog za ravnotežu nivoa tečnosti u telu i regulisanje krvnog pritiska. Mandarina sadrži i 44 mg odnosno četiri odsto dnevne doze kalcijuma, nužnog za izgradnju i održavanje gustine kostiju.
 
Idealna namirnica za vitku liniju
 
Vlaknasto, belo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima. Sadržaj vlakana u jednoj mandarini je osam odsto dnevne preporučene vrednosti. Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg holesterola u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji sistema za varenje, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tela. 
 
Dalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osećaj gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima. Mandarina se sastoji od 85 odsto vode, koju telo koristi da bi se očistilo od toksina i podstaklo metabolizam.
 
Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.
 
Čuva srce i kardiovaskularni sistem
 
Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na zidovima arterija.
 
Prirodni su antiseptik
 
U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnom sistemu, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje korišćenje u napetim situacijama ili ako ste pod stresom.
 
Kora mandarine
 
Važno je koru mandarine ne bacati, ukoliko se radi o neprskanom plodu. Oljuštenu koricu naseckajte na komadiće i osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. 
 
Upravo se eterična ulja dobijena iz kore mandarine primenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.
  • brane

    28.10.2018 12:27
    Mandarine su prelepe , na zalost jako se prskaju.
  • Po običaju

    28.10.2018 12:10
    Istraživanje sačinili proizvođači mandarina.

    Kad pročitam preporuke, odmah kupim mandarine.

    Inače ih nikad ne bih jeo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).