Zašto žene bolje podnose bol od muškaraca?

Uz pomoć elektrostimulacije mišića, muškarci danas mogu da osete kako je to imati kontrakcije i bar na trenutak biti u koži žena na porođaju.
Zašto žene bolje podnose bol od muškaraca?
Foto: Pixabay
Upravo za porođajne bolove kažu da su možda i najteži, a obavezno uz to dodaju kako muškarci ne bi mogli da ih izdrže. Koliko ima istine u tome – odgovor traži ekipa RTS-a u ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front.
 
Kao anesteziolog sa iskustvom od dve decenije, dr Mijomir Paštar veruje da su porođajni bolovi jači čak i od onih koji se javljaju kod operisanih pacijenata. Zato kada njega vide, mnogim porodiljama se vrati osmeh na lice, jer znaju da je stigao epidural, koga na godišnjem nivou primi i do četiri hiljade pacijentkinja.
 
"To je jedan bol stezanja materice, kontrakcije kada vas boli ceo stomak, taj bol se širi pozadi u leđa, nekad u prepone, bukvalno sve vas boli i bol se pojačava do potpune dilatacije, odnosno to traje satima", kaže dr Paštar, načelnik anestezije i intenzivne terapije u GAK "Narodni front".
 
Satima ume da boli i zub. A kada boli zub, boli i cela glava. Ko je hrabriji u borbi sa ovim bolom i kako stomatolozi uspevaju da zadrže pacijente u stolici?
 
"Žene kažu da se plaše, dok muškarci to ne žele da priznaju, ali ja po njihovim reakcijama vidim da su uplašeni i da prosto nekako bol manje trpe. Tako da je bilo i hvatanja za ruke i skakanja iz stolice, svakakvih situacija je bilo", priča stomatolog Boris Stamenković.
 
Svakakvih situacija ima i u kozmetičkim salonima. Iako su žene procentualno više zastupljene, posete muškaraca pamte se kao anegdote, naročito kada je reč o uraslim noktima, uklanjanju bubuljica i depilaciji.
 
"Kod njih obavezno pratimo način disanja - mi kad nanesemo vosak i stavimo traku i pre nego što povučem vosak, ja ih dobro pripremim, kažem im da udahnu i pre nego što povučem da izdahnu. Čude se prvo, međutim samo posle u jednom momentu čujete: 'Čekaj, čekaj da udahnem'", navodi kozmetičarka Maja Srdanov.
 
Bol je subjektivna stvar, a koliki je stepen bola pacijenti ocenjuju na skali. Tako smo bar učili u školi. Ipak, stručnjaci sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji tvrde da žene imaju veću toleranciju na bol, posebno kada je reč o reumatskim bolovima i napadima migrene. Zašto je to tako?
 
"Drugačiji je nadržaj receptornog sistema. Bukvalno to je neurofizološki mehanizam koji je kod žena na drugačijem nivou i drugačije se luče hormoni i nadržaji i sve, tako da žene mogu mnogo više da podnesu bol nego muškarci", objašnjava doktor Vladan Milošević, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom u bolnici "Atlas".
 
A da li su žene osetljiviji i slabiji pol kada je reč o psihičkom bolu?
 
"U psihoterapijskim kancelarijama se češće viđaju žene i onda bi neko mogao da izvuče zaključak na osnovu toga da one trpe veću bol i da se zato češće javljaju psihoterapeutima. Međutim, to ne mora biti tačno zato što dugi nalazi kažu da takođe žene lakše pričaju o tome i lakše traže pomoć i da je to možda glavni razlog što ih ima više kod pshioterapeuta, a ne to što su povredivije i osetljivije", tvrdi psihoterapeut Fedor Munižaba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.