Otkriven novi tip krvnih sudova u kostima čoveka

Nemački naučnici sa Univerziteta Duizburg–Esen pronašli su u ljudskom telu do sada nepoznatu mrežu malih krvnih sudova, koja se nalazi u kostima i doprinosi brzom i efikasnom širenju krvi i imunih ćelija po celom telu, piše "Science alert".
Otkriven novi tip krvnih sudova u kostima čoveka
Foto: Pixabay
"Zaista je iznenađujuće pronaći novu centralnu anatomsku strukturu koja nije opisana ni u jednom udžbeniku u 21. veku", izjavio je jedan od istraživača, imunolog Matijas Guncer.
 
Naučnici su u eksperimentu koristili hemijsku supstancu zvanu etil cinamat na kostima glodara kako bi ih učinili transparentnim, a zatim su, koristeći svetlosnu fluorescenciju i rendgensku mikroskopiju, uspeli da detektuju nekoliko stotina kapilara koje su nazvali transkortikalnim krvnim sudovima.
 
Prema rečima istraživača, cevanica miša može da sadrži više od hiljadu takvih krvnih sudova, a kroz njih prolazi više od 80 odsto arterijske i 59 odsto venske krvi.
 
Istraživači su sproveli sličan eksperiment na čoveku, a profesor Guncer je bio dobrovoljac. Naučnici su tom prilikom otkrili da u ljudskoj cevanici postoji sličan sistem sa debljim krvnim sudovima, iako su, prema rečima istraživača, potrebni dalji eksperimenti kako bi se odredila njihova tačna funkcija.
 
List ističe da ovo otkriće može objasniti na koji način lekovi koji su ubrizgani u koštanu srž pomažu širenju krvi i imunih ćelija.
 
Otkriće ranije nepoznatih krvnih sudova u kostima ljudi može dovesti do ponovnog preosmišljavanja strukture i funkcija opšte anatomije prenosi "Science alert".
 
Ranije su biolozi sa Harvarda otkrili neobične kanale koji povezuju koštanu srž sa moždanim tkivom, što može objasniti kako imune ćelije dospevaju unutra prilikom upalnog procesa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).