Zbog mutacije gena ne oseća bol, ne nervira se i lako zaboravlja

Lekari su identifikovali novu genetsku mutaciju kod žene koja jedva može da oseti bol ili stres.
Džo Kameron, koja ima 71 godinu, ima mutaciju u ranije nepoznatom genu, za koji naučnici veruju da igra glavnu ulogu u signalizovanju bola, raspoloženju i pamćenju.
 
Ovo otkriće je povećalo nade u nove načine lečenja hroničnog bola koji pogađa milione ljudi širom sveta, piše "The Guardian".
 
Kameron je bivša učiteljica koja živi u Invernesu. Lomila je noge, ruke, imala posekotine i opekotine, porađala se i imala brojne hirurške zahvate, a nije imala potrebu za analgetikom. Takođe, osim što ne oseća bol, Kameron nikada ne paničari, neumoljivo je optimistična, a na testovima stresa i depresije postigla je nulu.
 
"Znala sam da sam srećna, ali nisam shvatila da sam drugačija. Mislila sam da to jednostavno tako treba. Nisam osećala da se dešava nešto čudno sve do svoje 65. godine", kaže ona.
 
Trenutak spoznaje došao je kada je uradila rendgenske snimke svojih kukova. Iako su snimci bili izuzetno loši, ona nije osećala bol i šetala je sasvim normalno. Kameron je rekla da joj ni lekari nisu verovali da ne oseća bol.
 
Nakon što je imala operaciju kuka nije pila lekove protiv bolova, već samo dva paracetamola dan posle. Dok je bila u bolnici lekari su primetili da su joj palčevi deformisani zbog osteoartritisa. Odmah su zakazali dvostruku operaciju, a postupak joj je jedan hirurg opisao kao izuzetno bolan. 
 
Međutim, Kameron opet nije osetila gotovo nikakav bol nakon operacije. 
 
Devjit Srivastava, koji je brinuo o njoj u bolnici Regmor u Invernesu, bio je toliko iznenađen da ju je uputio specijalisti za bol u UCL u Londonu.
 
U izveštaju koji je objavljen u "British Journal of Anesthesia", tim UCL-a opisuje kako su analizirali Kameronin DNK kako bi videli šta je čini tako neobičnom. Pronašli su dve značajne mutacije. Zajedno, one potiskuju bol i teskobu, dok jačaju sreću i zaceljivanje rana, ali i dovode do brzog zaboravljanja.
 
Prva mutacija koju su naučnici uočili česta je u opštoj populaciji. Smanjuje aktivnost gena nazvanog FAAH. Gen čini enzim koji razgrađuje anandamid, hemikaliju u telu koja je ključna za osećaj bola, raspoloženje i pamćenje. Anandamid deluje na sličan način kao aktivni sastojci kanabisa.
 
Druga mutacija je zasad nepoznati gen koji su naučnici nazvali FAAH-OUT koji kontroliše gen FAAH.
 
Ispostavilo se da Kameron ima dvostruko više anandamida od prosečne osobe.
 
"Bilo mi je veoma zabavno kada sam saznala za mutacije. Onda su mi rekli da sam srećnija, ali i zaboravnija. Uvek sam brzo zaboravljala stvari, što u nekim situacijama uopšte nije loše", rekla je Kameron.
 
Kameronina majka je normalno osećala bol, kao i njena druga ćerka, dok njen sin ima zamagljen osećaj bola. Nikada ne uzima lekove protiv bolova i može da jede izuzetno vrelu hranu. Naučnici sumnjaju da joj je otac preneo ovu mutaciju.
  • Muškarac

    05.04.2019 12:07
    Hoću to i ja
    I posle kažu da smo ravnopravni.... a ova žena živi kao u bajci.
    Naravno, muškarci nemaju tu genetsku mutaciju.
  • Blago njoj

    01.04.2019 12:28
    Žena lepo doživela 71 godinu, bez bola i nerviranja. Dete sreće. Dokaz je da bol nije neophodna da bi se preživelo. Mi koji imamo tu neprijatnu senzaciju smo ustvari kažnjenici prirode ili neke više sile. Većina provodi život u strahu od bola, a moćnici taj strah znalački koriste da bi vladali masama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.