Mirisne sveće i osveživači opasni po zdravlje

Romantični ste pa uz sveće uživate u mirnijim večernjim satima? Čak i one koje ne mirišu nisu najbolje za disajne puteve, a mirisne vam mogu ozbiljno naškoditi.
Romantični ste pa uz sveće uživate u mirnijim večernjim satima? Čak i one koje ne mirišu nisu najbolje za disajne puteve, a mirisne vam mogu ozbiljno naškoditi.

Novo američko istraživanje pokazuje da mirisne sveće i električni mirisi za prostor mogu sadržati stotine hemikalija štetnih za organizam, uključujući i ozloglašene ftalate, koji mogu uzrokovati urođene mane i reproduktivne probleme.

Kao upozoravajući primer istraživači su izdvojili slučaj Amerikanke Ešli Henri, kod koje se, zbog opsesije mirisnim svećama, razvila astma i povećana osetljivost na mirise i druge hemikalije.

Proizvodi koji čine naše domove mirisnim mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema, a simptomi mogu varirati od osobe do osobe. Kod nekih se javlja blagi kašalj, dok druge osobe ozbiljno mogu svrbeti oči.

Redovno provetravanje stana važnije je od "maskiranja" neprijatnih mirisa mirisnim svećama i drugim osveživačima vazduha koji sadrže štetne sastojke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.