Treća ruka hirurga

Medicinska tehnologija svakodnevno napreduje i hirurzi bi uskoro mogli da dobiju i "treću ruku".
Na junskoj izložbi u u Londonu, prikazana su najnovija dostignuća, a neki uređaja zaista deluju gotovo fantastično.
Kako javlja "Glas Amerike" posebnu pažnju je privukao robotizovani asistent za hirurške zahvate uz najmanje moguće prodiranje u telo. Jedan od pionira takve vrste hirurgije, britanski podsekretar za zdravstvo, profesor Lord Darzi, kaže da je margina greške kada se koristi robotska tehnologija, znatno manja od one kada hirug koristi samo svoje ruke.
"Svi imamo vrlo fino podrhtavanje ruku. Kada radimo precizno zašivanje krvnih sudova, jedva debljih od dlake, to podrhtavanje smeta. Ovaj uređaj nam pomaže jer prigušuje drhtaj. Takođe uvećava sliku oko tri puta, pa omogućava vrlo precizna zašivanja," kaže doktor Darzi i napominje da na ovj način hirurg dobija asistenta neophodnih za precizne operacije.
Najnoviji model, nazvan "davinči" omogućava da dvoje ljudi radi za istom mašinom.
Hirurg-konsultant i viši predavač na Imperijalnom koledžu, Paraskevas Paraskeva, demonstrirao je najnoviji uređaj za takozvanu laparoskopsku hirurgiju. Pomoću njega operacije mogu da se obavljaju, na primer kroz pupak, tako da se na telu ne pravi nikakav rez. Jedina teškoća je, kaže doktor Paraskeva, što hirurg mora da nauči tu tehniku.
"Instrumenti su ovde ukršteni pa morate da naučite da levom rukom radite ono što ste radili desnom i obratno, odnosno kao u ogledalu. Mnogim laparoskopskim hirurzima to neće biti teško, ali ovo pokazuje da pored novih instrumenata moramo da učimo i nove tehnike kako bismo bezbedno operisali," kaže doktor Paraskeva.
Ova tehnika može da se koristi za operacije slepog creva, odstranjivanja žučne kese, bubrega ili slezine, kao i neke ginekološke zahvate. Prikazani uređaj omogućava da se kroz mali prorez ubace čak tri instrumenta i prvi je kod koga instrumenti mogu da naprave pun krug. Doktor Paraskeva veruje da će se ova tehnologija toliko razviti da će gotovo sve operacije biti bez ožiljka na koži.
"Ovakve operacije već se rade, samo treba unaprediti tehnologiju i instrumente i olakšati njihovu nabavku. A to će omogućiti veći broj istraživanja i informacija i dovesti do toga da se sve operacije obavljaju bez ožiljaka," kaže doktor Paraskevas.
Na Izložbi su prikazani i zastori za ambulante koji na pritisak dugmeta mogu da postanu providni, satelitski sistemi za vezu između pacijenata i lekara ili robot-lekar, pomoću koga doktori mogu da posećuju pacijente ne izlazeći iz lekarske sobe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.