VIDEO: Flaster koji leči srčani udar spreman za testiranje na ljudima

Uskoro će na ljudima početi testiranje prirodne zakrpe za srce, sačinjene od milion matičnih ćelija, koja može popraviti oštećenja na srcu nastala nakon srčanog udara, javlja BBC.
Živa zakrpa zaista je fascinantan izum. Uzgaja se u laboratoriji iz uzorka ćelija pacijenata kako ne bi došlo do odbacivanja tkiva, prišiva se na oštećeni deo srca i zatim se pretvara u zdrav radni mišić. Ona takođe oslobađa hemikalije koje obnavljaju postojeće ćelije srca.
 
Za sada su se testovi na kunićima pokazali uspešnim, a ispitivanje na ljudima trebalo bi da počne u naredne dve godine, tvrde kardiolozi sa univerziteta Imperial College London.
 
Srčani udar nastaje kada začepljena arterija blokira dotok krvi u srčani mišić zbog čega u njega više ne pristižu kiseonik i hranjive materije. Takav događaj može trajno oštetiti srce i dovesti do neizlečivog zatajenja tog mišića.
 
"Nadamo se da ćemo uskoro pacijentima nakon srčanog udara moći da ponudimo ovakve rutinske tretmane. Mogli bismo, na primer, takvim pacijentima uz lekove da propišemo i jednu zakrpu", rekao je lekar Ričard Jabur.
 
  • Vasa

    13.06.2019 11:08
    Fantastično
    Kod nas ima jako puno srčanih udara i ovaj izum je zaista fantastičan ako bude tako efikasan kako piše u članku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.