Pacijent preminuo nakon presađivanja izmeta

Postupak presađivanja fekalne mikrobiote pokazao se obećavajućim za lečenje mnogih zdravstvenih problema, ali Američka agencija za hranu i lekove (FDA) obustavila je neka klinička ispitivanja te procedure zbog iznenadne smrti jednog pacijenta, javlja Science Alert.
Pacijent preminuo nakon presađivanja izmeta
Foto: Pixabay
Transplantacija fekalne mikrobiote je eksperimentalna procedura pri kojoj lekari koriste izmet zdravog donora kako bi izlečili osobu koja ima poremećen mikrobiom, odnosno zajednicu mikroorganizama koji žive u telu.
 
Mada se ideja fekalne terapije mnogima činila gadnom, do sada se smatralo da se radi o proceduri s gotovo nikakvim nuspojavama koja na mnogim područjima daje pozitivne rezultate.
 
Preminuo pacijent
 
U četvrtak, 13. juna, Američka agencija za hranu i lekove izdala je saopštenje u kojem navodi da je imunokompromitovani bolesnik koji je primio transplantaciju fekalne mikrobiote, iz nepoznatog razloga preminuo nakon zahvata, dok je drugi pacijent, koji je primio izmet od istog donoradarivatelja, ozbiljno bolestan.
 
Nakon što su se pacijenti razboleli, naučnici su sproveli dodatna istraživanja na testnom uzorku donora i otkrili da se u njegovom izmetu nalazi bakterija E.coli koja je proizvela enzim otporan na antibiotike.
 
"Američka uprava za hranu i lekove upozorava na opasnost po zdravlje prilikom transplantacije fekalne mikrobiote (FMT) i na po život opasne infekcije", napisala je FDA u saopštenju.
 
Doktor Piter Marks, direktor Centra za biološku procenu i istraživanje agencije FDA, izjavio je za "The Times" da je agencija obustavila određeni broj kliničkih ispitivanja transplantacije fekalne mikrobiote sve dok stručnjaci ne dokažu da su osigurane sve mere predostrožnosti i da donirana stolica ne sadrži po život opasne organizme.
 
Terapija koja obećava
 
Fekalna mikrobiota je prirodna metoda kojom se postiže normalizacija različitosti crevne flore kod pacijenata obolelih od infekcije s Clostridium difficile, sa stopom kliničkog izlečenja većom od 85 odsto. Tečni filtrat stolice može se primeniti putem uske savitljive cevi koja se plasira kroz nos u želudac, odnosno dvanaestopalačno crevo, ili tokom pregleda debelog creva direktno u debelo crevo, a moguća je primena u obliku klistira ili kapsula.
 
S obzirom na to da se takav postupak pokazao obećavajućim za lečenje mnogih drugih zdravstvenih problema, čak i u smanjenju simptoma autizma kod dece, mnogi se nadaju da će naučna zajednica što pre osigurati da takva procedura zaista bude bez nuspojava.
  • Andrija Šrek

    20.06.2019 09:49
    ?!?
    Molim vas, molim vas, PAZITE sa ovim FENSI metodama !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.