Epidemija sifilisa u Evropi

Evropa se suočava sa rastućom epidemijom sifilisa, čemu su doprinele aplikacije za pronalaženje partnera i smanjen strah od side, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.
Epidemija sifilisa u Evropi
Foto: Pixabay
Šef Odeljenja za seksualno prenosive bolesti i virusni hepatitis pri Evropskom centru za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) Endru Amato Gauči kaže da se širenje sifilisa u Evropi intenzivira zbog zabrinjavajućih trendova u ljudskom ponašanju.
 
"Različiti faktori utiču na širenje ove bolesti, kao što su seksualni odnosi bez odgovarajuće zaštite, veliki broj partnera, smanjen strah od side, nedovoljno seksualno obrazovanje, nedostatak pristupa kondomima za tinejdžere i omladinu, seksualni odnosi pod uticajem alkohola ili droga", rekao je Gauči.
 
Prema nekim izveštajima, sajtovi kao što su "Tinder" i "Grindr", takođe doprinose širenju bolesti.
 
"Ove aplikacije i sajtovi olakšavaju pronalaženje seksualnih partnera, a samim tim i širenje seksualno prenosivih bolesti, kao što je sifilis", rekao je Gauči, dodajući da se različite aplikacije mogu koristiti za promovisanje prevencije bolesti.
 
U najnovijem izveštaju ECDC-a za period 2010-2017. navodi se da je broj obolelih od sifilisa u EU povećan za 70 odsto.
 
U nekim zemaljama zabeležena je prava epidemija seksualno prenosivih bolesti, a prvi na listi je Island, gde je broj slučajeva obolelih porastao za čak 876 odsto. Sledi Irska sa 224 odsto, dok se u Britaniji i Nemačkoj broj obolelih od sifilisa više nego udvostručio. "Da bi se zaustavilo širenje sifilisa potrebno je ohrabriti ljude da koriste kondom, ali i pojačati lekarske kontrole i preglede, kao i edukaciju", rekao je Gauči.
 
Za sada nema vakcine protiv sifilisa, ali nekoliko istraživačkih centara i grupa radi na tome, navodi "Raša tudej".
  • Bole

    24.07.2019 09:46
    @Metodije
    Ma sigurno.
  • Методије

    24.07.2019 01:01
    Et Bole
    Bejah sarkastičan, promaklo vam je.
  • Orwell Vegan

    23.07.2019 15:38
    @Vidoviti Limanac
    Da ne bude zabune, samo nekoliko zivotinjskih vrsta ima seksualne aktivnosti radi uzivanja, a to su neke vrste majmuna. Za ostale vrste, ne vise od 5 samo, kod kojih se pretpostavlja da je ucestao sex zbog samog sexa, nije potpuno sigurno da je zbog uzitka. Ono sto je sigurno je da je covek perverzan u meri u kojoj je smesno porediti ga sa zivotinjama. Takodje, sifilis je, slicno vecini bolestina koje prate covecanstvo na putu pada dusa, potekao iz sveta zivotinja, opet zbog ljudskog suprotnog delovanja protiv jednostavnih zakona prirode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.