Nenamerne greške lekara uzrokuju 2,6 miliona smrti godišnje

Oko 2,6 miliona smrti godišnje uzrokovano je nenamernim greškama u ambulantama i bolnicama širom sveta, objavila je Svetska zdravstvena organizacija povodom Svetskog dana sigurnosti pacijenata.
Nenamerne greške lekara uzrokuju 2,6 miliona smrti godišnje
Foto: Pixabay
Četiri od deset bolesnika doživi neku vrstu štetne posledice lečenja u ambulantama i ustanovama primarne zdravstvene zaštite, a 134 miliona štetnih reakcija na lekove svake godine se zabeleži u bolnicama u srednje razvijenim i nerazvijenim zemljama.
 
Prema epidemiološkim podacima, nenamerna šteta za pacijenta zbog greške tokom lečenja u bolnicama pojavljuje se kod osam do 12 odsto hospitalizovanih pacijenata.
 
Veliki broj takvih slučajeva može da se spreči, poručuje Svetska zdravstvena organizacija koja pokreće globalnu kampanju za podizanje svesti o sigurnosti pacijenata i stvaranje sigurne zdravstvene zaštite. Za sigurnu zdravstvenu zaštitu važno je, kažu, donošenje jasnih smernica, dobra organizacija, zapošljavanje kvalifikovanih zdravstvenih radnika i efikasno uključivanje bolesnika u brigu za sopstveno zdravlje s obzirom da ankete govore o nedovoljnom ili problematičnom nivou zdravstvene pismenosti gotovo polovine ispitanih Evropljana.
 
Analiza koju je sprovela Svetska zdravstvena organizacija pokazuje da je niža zdravstvena pismenost povezana s rizičnijim zdravstvenim izborima (poput pušenja), većim brojem nesreća na radnom mestu, lošijim upravljanjem hroničnim bolestima (poput dijabetesa, infekcije HIV i astme), slabijim pridržavanjem propisane terapije, povećanom hospitalizacijom i češćom prevremenom smrću.
 
Uz edukaciju građana važna je i bolja komunikacija pacijenta i zdravstvenog osoblja. Pacijentu se mora omogućiti da slobodno pita lekare i medicinske sestre sve što ne razume ili ga zanima. Podaci govore kako čak 60 odsto anketiranih odmah nakon posete lekaru ne razume uputstva o uzimanju propisanog leka, a u Evropskoj uniji prosečno 548 ljudi dnevno umre zbog nepravilnog uzimanja leka.
  • Slobodan

    26.06.2020 02:14
    Ispravka
    Umesto "nenamerne greške" upisati "pravilna terapija". Eto koliko vredi savremena alopatska "medicina", dok se trude da sve ostale uguše.
  • Realista

    18.09.2019 10:31
    Realnost
    Od saobraćajnih nezgoda u svetu godišnje pogine 1,2 miliona ljudi, to znači da su lekari više nego dva puta smrtonosniji.
    Naravoučenije:
    Imate više šanse da preživite saobraćajnu nezgodu nego da preživite grešku lekara.
    Može i drugačije da se kaže.
    Sigurnije je učestvovati u saobraćaju nego otići kod lekara.
    Izvinjavam se lekarima ali to kaže statistika.
    Meni je je jedan drug rekao: Ženu i zdravlje ne treba proveravati, uvek nešto nađeš.
    Ako ne proveravaš živiš bez briga.

  • Andrija Šrek

    18.09.2019 08:57
    ?!?
    A koliko miliona smrti godišnje uzrokuju NAMERNE greške političara i verskih vođa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).