Pulmolog: Virus nepredvidiv, izolacija gorka pilula koja se mora progutati

Veoma otporan, zarazan i nepredvidiv, korona virus je bio šok za sistem u celom svetu, a kapacitet svakog sistema ima granicu udara koju može da podnese, kaže za Glas Amerike Igor Barjaktarević, pulmolog i specijalista intenzivne nege na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) - jedan od profesionalaca poreklom iz Srbije koji se sada nalaze u prvim redovima borbe protiv korona virusa u Sjedinjenim Državama.

Iskustvo lekara u Kaliforniji, kaže, nije tako drastično kao u Italiji, Kini ili državi Njujork, ali se on i njegove kolege pripremaju za još teže dane.

"Trenutno, na UCLA je 30-tak, 40-tak hospitalizovanih pacijenata. U mojoj intenzivnoj nezi je trenutno osam do deset pacijenata na respiratorima, nije veliko iskustvo da bi čovek generalizovao i donosio velike zaključke. Međutim, interesantno je da još nismo imali pacijenta koji je stariji od 65 godina, dakle dolaze i mladi ljudi. Najmlađi čovek, koji je i umro, ima 30 godina, tako da daje dodatnu dozu opreza da ovo nije baš kao što je u početku izgledalo samo bolest starih. Mislim da je ovo vrlo čudna bolest, malo je nepredvidiva, mnogi prođu bez posebnih simptoma, ali koga 'zakači' onda je vrlo, vrlo, ozbiljna bolest”, priča za Glas Amerike Igor Barjaktarević.

Kod nekih pacijenata, COVID-19 izaziva akutni respiratorni distres sindrom (ARDS), koji je dobro poznat i proučen u medicinskoj zajednici i prati ga stopa smrtnosti od oko 40 procenata. Ovaj virus, ipak, unosi nešto novo.

"Ono što primećujemo - pluća su glavni sistem koji je u šoku i tako ide nekoliko dana i odjednom strada srce, jetra, drugi sistemi koji malo nepredvidivije stradaju u odnosu na klasičnu sliku ARDS-a koju viđamo godinama", navodi Barjaktarević.

Novi virus, dodaje, ima savršenu kombinaciju pošto je izuzetno zarazan i otporan.

Barjaktarević, koji je osnovne studije medicine završio u Beogradu, a specijalizaciju na Univerzitetu Kornel u Njujorku, veruje da su društvene mere koje se primenjuju u usporavanju epidemije, kao što je koncept ostanka kod kuće - od suštinskog značaja. Prati i odluke vlasti u Srbiji u suzbijanju epidemije i misli da su ti koraci dobri, iako su mere koje se primenjuju u SAD - liberalnije i manje restriktivne.

"Pratim i vrlo sam zainteresovan. Prvo, te mere sigurno teško padaju svima, ali mislim da je to lek koji je možda teško progutati, ali treba progutati, to je praktično osnova koja može da nam pruži šansu da prođemo kroz ovo. Mislim da je poznavanje kapaciteta zdravstvenog sistema vrlo bitno, a kapaciteti zdravstvenog sistema u Srbiji su takvi da samim tim opravdavaju mnogo strože mere preventive, da bi sprečile takav udarac na sistem", ističe ovaj lekar.

Zaključuje da je koncept ostanka kod kuće od suštinskog značaja.

Tekst u celini pročitajte na sajtu Glasa Amerike.

  • Orvelovski

    05.04.2020 12:02
    @istina
    Jaooo samo vas, dezurne transmitere idiotskih neargumentovanih teorija anonimnih likova sa drustvenih mreza, cekamo. Vi nas uputite u lokalne teorije zavere, sankcionisana ljudska prava, gradjanske privilegije, licne frustracije uzrokovane zivotom u anonimnosti i kukavicluku. Vi ciji je najznacajniji iskorak u drustvenom angazmanu kritizerstvo i politikanstvo na raznim portalima i drustvenim mrezama. Lepo je nas Zoran rekao:
    "Dа smo, svаko u svom okruženju, isprаvljаli ono što je pogrešno i pogresne ljude zаustаvljаli nа njihovom putu, dа smo ih sprečаvаli dа čine loše stvаri, ne bi se te loše stvаri dešаvаle."
    Zboh takvih licemernih "branitelja" gradjanskog drustva kao sto ste vi i vama slicni, nama Vucic vlada vec deceniju i ko zna dokle ce jos. Tako nam i treba!
  • potpis

    05.04.2020 11:48
    Za Strahinju pulmologa
    Izveštaj IZJZV http://izjzv.org.rs/?lng=lat&cir=0&link=3-15-1750
  • Ogi

    05.04.2020 11:40
    Vanredne mere su uveli da ne bi svi odjednom zaglavili bolnicu, nego u talasima. Ovo je situacija, kako ko izvuče kartu. Nema ovde ni nauke, ni medicinske pomoći niti bilo čega, sve dotle dok pametan svet ne pronađe lek. A mi ćemo tamničiti po potrebi struke. Kad im se radi, biće nas više, kad im se ne radi, bićemo u karantinima. I to je jedina istina. Što pre priznamo sebi, biće nam lakše. Kinezi su nabudžili svoje rezultate, lažu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.