Dejstvo BSG vakcine protiv kovida 19 tek treba da se dokaže

Dejstvo BSG vakcine u zaštiti od korona virusa tek treba da se naučno proverava, kaže epidemiolog Predrag Kon povodom navoda da je smrtnost od kovida 19 manja u zemljama u kojima se sprovodi imunizacija tom vakcinom.
Dejstvo BSG vakcine protiv kovida 19 tek treba da se dokaže
Foto: Pixabay
Kada je reč o vakcini koja se daje kao zaštita od tuberkuloze, Kon ističe da je još uvek nejasno kako ona povećava ćelijski imunitet, ali je primetio da se korona virus najviše raširio u zemljama u kojima se, kaže, decenijama ne sprovodi BSG vakcinacija.
 
"BSG vakcina se daje pacijentima sa karcinomom bešike, ali nikom nije jasno kako ona deluje, a deluje. Zapažanje o tome da li štiti od kovida 19 tek će morati naučno da se proverava", kazao je Kon.
 
Zamenica direktora Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da se oboleli od kovida 19 u Srbiji leče po terapijskim protokolima koji se koriste svuda u svetu i da se koriste svi lekovi za koje se pokazalo da imaju najbolje efekte.
 
"Izrađene su tačne procedure i klinički terapijski protokoli su u saglasnosti sa vodećim svetskim vodičima kada je u pitanju terapija za kovid 19", rekla je Kisić Tepavčević.
  • Andrija Šrek

    12.04.2020 13:27
    ...
    Tačna skraćenica za ovu vakcinu je BCG i izvedena je od Bacillus Calmette–Guérin, soj bakterije nazvan po naučnicima koji su prvi inaktivisali soj bovinog bacila Mycobacterium.
    I čita se Be-Se-Že, a ne Be-Es Že.
    Daklem, BCG a ne BSG.
  • Dvokrilac

    11.04.2020 18:27
    Dvokrilac
    Ma titova juga je bila zakon za celu evropu i svet. Znalo se ko šta radi opet ćemo se vratiti na taj sistem rada i za pandemije i za finansije. Dokazan recept netreba menjati čim smo ga menjali i mi smo se izmenili nagore u svemu. Svidelo se to nekom ili ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.