Virus korona teže pogađa gojazne muškarce

Među pacijentima na odeljenjima intenzine nege u bolnicama za lečenje virusa korona prevladavaju gojazni muškarci. Stručnjaci još nisu sigurni zašto je to tako.
Virus korona teže pogađa gojazne muškarce
Foto: Pixabay
Ono što je kao uzorak počelo da se pojavljuje u Kini, dobilo je potvrdu u bolnicama u Evropi i u SAD-u.
 
"Više muškaraca nego žena ima ozbiljne probleme sa virusom korona i među njima je više gojaznih", rekao je Derek Hil, profesor medicinske radiologije na Kraljevskom koledžu u Londonu.
 
Dosadašnje statistike sa britanskih odeljenja intenzivne nege potvrđuju taj fenomen: 73 pacijenata su muškarci, a 73,4 odsto ih ima prekomernu telesnu težinu.
 
Osim toga, kod gojaznih muškaraca uočena je manja verovatnoća ozdravljenja kad zapadnu u kritično stanje.
 
Oko 42,4 odsto pacijenata sa indeksom telesne težine (BMI) nižim od 30 ozdravilo je i pušteno je kući, u poređenju sa 56,4 odsto onih sa indeksom manjim od 25.
 
I na odeljenjima intenzivne nege u francuskim bolnicama "veoma je velik udeo pacijenata sa prekomernom telesnom težinom", rekao je dr Metju Šmit iz pariske bolnice "Pitie-Salpetriere" i dodaje da su tri četvrtine muškarci.
 
Slična situacija je i u Njujorku.   
 
"Procenila bih da muškarci čine 80 odsto pacijenata koje dovoze na odeljenje intenzivne nege", rekla je dr Hani Sbitanyi koja leči obolele od Covid-19 u bruklinskoj bolnici.   
 
Zašto muškarce Covid-19 pogađa u tolikoj meri? Stručnjaci kažu da je prerano za zaključak.   
 
"Zasad je to samo zapažanje", rekao je Žan-Fransoa Delfresi koji vodi naučno savetodavno telo francuske vlade o virusu korona. "Još nemamo objašnjenje. Nismo čuli za njega do pre tri i po meseca i suočeni smo s puno nepoznanica", rekao je.   
 
Biologija i ponašanje   
 
Pojedini stručnjaci misle da nije muška ranjivost ono što čini razliku, već ženski imunitet. 
 
"Urođeni imunitet kod žena je bolji, naročito pre menopauze", rekao je Pjer Delobel, šef odeljenja  za zarazne bolesti u univerzitetskoj bolnici u Tuluzu.   
 
Džejms Džil, profesor na medicinskom fakultetu Vorvik, kaže da je zasad jedna teza ona po kojoj žene imaju agresivniji imunološki sistem, odnosno veću otpornost na infekcije.   
 
"Druga je da se muškarci jednostavno ne brinu toliko za svoj organizam, među njima je više gojaznih, konzumenata alkohola i pušača", rekao je i dodao da bi odgovor mogao biti u kombinaciji biologije i ponašanja. To izaziva posebnu zabrinutost u Americi gde je 42 odsto odraslih gojazno, po podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je upozorio da je među osobama sa BMI većim od 40 uočen veći rizik za teži oblik Covid-19. 
 
"Zabrinuti smo za naše američke prijatelje. Oni će zbog gojaznosti verovatno imati više problema", rekao je Delfresi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).