SZO: Efekat lekovitih biljaka na virus korona pod znakom pitanja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da je potrebno ispitati delovanje i nuspojave lekovitih biljaka, poput slatkog pelina (Artemisia annua), koji se odnedavno reklamira kao potencijalni lek za COVID-19.
SZO: Efekat lekovitih biljaka na virus korona pod znakom pitanja
Foto: Pixabay
SZO ističe da podržava naučno dokazanu efikasnost tradicionalnih lekova i dodaje da komplementarna i alternativna medicina imaju brojne prednosti u lečenju raznih bolesti. Trka za pronalaskom leka za COVID-19 ponovno je probudila zanimanje za biljke poput slatkog pelina (Artemisia annua).
 
Predsednik Madagaskara, Andri Radžoelina promoviše lek na bazi te biljke. Iako ta biljna mešavina još nije naučno istražena, čelnici nekih afričkih zemalja najavili su da će naručiti određene količine slatkog pelina, a neki su svoje isporuke već dobili. 
 
"Čak i ako takva terapija proizlazi iz tradicionalne ili komplementarne medicine, kritično je govoriti o njenoj efikasnosti i bezbednosti bez strogih kliničkih ispitivanja", stoji u saopštenju regionalnog ogranka Svetske zdravstvene organizacije za podsaharsku Afriku.
 
SZO ističe da sarađuje sa istraživačkim institucijama kada je u pitanju izbor proizvoda i preparata koji se koriste u tradicionalnoj medicini, a mogu se podvrgnuti istraživanjima zbog svoje kliničke efikasnosti i bezbednosti u lečenju COVID-19.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.