Plivanje jača imunitet i pomaže u borbi protiv depresije

Naučnici su dokazali da plivanje ne samo što jača imuni sistem, već pomaže i u borbi protiv depresije.
Istraživanje univerziteta u Melburnu, koje je trajalo čak 35 godina i u kojem je učestvovalo 50.000 ljudi uzrasta od 18 do 80 godina, pokazalo je da se redovnim plivanjem smanjuje rizik od smrti za čak 50 odsto.
 
U ovom istraživanju, utvrđeno je da su redovni plivači živeli najduže
 
Ovi rezultati ne bi trebalo da čude, ako se zna da plivanje angažuje sve mišićne grupe, poboljšava kapacitet pluća, kondiciju, ali i kognitivne sposobnosti. Pozitivno deluje i na raspoloženje, jer se tokom boravka u vodi luče hormoni sreće. 
 
Sve ovo ukazuje na zaključak da rekreacija u vodi podiže imunitet, pozitivno utiče na san i sposobnost termoregulacije. Iako učesnici ovog istraživanja nisu držali dijetu, čak 73 odsto njih je na kraju imalo manje kilograma, čime su smanjili rizik od dobijanja velikog broja oboljenja povezanih sa gojaznošću, što je opet pokazatelj indirektnog uticaja plivanja na imuni sistem.
 
Naučnici iz Češke otkrili su značajno povećanje broja belih krvnih zrnaca kod ispitanika, kao i nekoliko drugih faktora koji pozitivno utiču na imunitet. 
 
Još jedno studija u saradnji sa Univerzitetom Portsmut pokazala je da plivači imaju manju učestalost prehlada tokom zime. 
 
Plivanje može da bude efikasnije od skupih lekova. Štaviše, česte upale povezane su sa mnogim stanjima kao što je depresija, a kako plivanje utiče na poboljšanje ovog stanja, redovnim treningom može da se ojača imunitet.
 
Plivanje je odlična preventiva, a kako je bolje sprečiti nego lečiti, dovoljno je da se pliva bar tri puta nedeljno.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.