Vakcina protiv virusa korona najverovatnije u dve doze

Ljudi će verovatno morati dva puta da se vakcinišu protiv novog virusa korona, kako bi stekli potpuni imunitet, piše list USA Today.
Vakcina protiv virusa korona najverovatnije u dve doze
Foto: Pixabay
Razmak između dve doze verovatno će biti oko mesec dana, a moguće je da će nekoliko godina kasnije biti potrebna i dodatna doza.
 
Naučnici širom sveta rade na stvaranju vakcine protiv virusa SARS-CoV-2, uzročnika Covida-19, i sad već imaju naznake toga kako bi vakcina mogla da izgleda.
 
Dve doze su verovatne, jer je SARS-CoV-2 novi virus i niko nema antitela. Prva doza bi trebalo da pripremi imunološki sistem i pomogne mu da prepozna virus, a drugom bi se ojačao imuni odgovor. Pri prvoj dozi imunološki sistem reaguje na nešto sa čime se još nije susreo.
 
Potom to procesuira i zapamti, razvije antitiela i imunološke ćelije, a za to mu treba oko 14 dana, kažu stručnjaci. Više od stotinu kandidata za vakcinu u različitim je fazama ispitivanja širom sveta i za gotovo sve se očekuje da će biti u režimu dve doze, rekao je imunolog i profesor javnog zdravlja na Harvardu Beri Blum.
 
Tačno doziranje biće jasno kad se saznaju rezultati kliničkih ispitivanja potencijalnih vakcina na ljudima, rekla je Keli Mur, direktorka u Imunizacijskoj akcijskoj koaliciji (IAC), nevladinoj organizaciji koja u saradnji sa američkim nacionalnim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) distribuira informacije o vakcinama i bolestima koje sprečavaju.
 
"Odgovor ćemo imati nakon ispitivanja na ljudima. Tada ćemo znati imunološki odgovor. Testiranja na životinjama ukazuju na to da će biti potrebne dve doze", rekla je Mur.
  • Goran

    12.06.2020 18:34
    @djurdja

    Menjaj dilera odmah! Ode ti u totalnu paranoju! :)

    I prestanite više da lažete da je vakcinisanje obavezno samo u Srbiji! Kroz vekove čoveka nije sačuvala ni crkva, ni vradžbine nego jedino i samo nauka i vakcine!
  • Malo istine

    11.06.2020 23:23
    Cekaj sad. Iznete tvrdnje nisu u skladu sa istinom koja nam se plasira. Elem, kako moze neko da se testira na antitela da vidi da li je prelezao koronu, ako niko nema at jer ih imuni sistem ne stvara? Ako imuni sistem nije odgovorio na tako snaznu infekciju, pa se nakotilo zilion sojeva tog virusa, od vakcine nema nista.
  • djurdja

    11.06.2020 21:34
    Vakcina - Gejtsov i Sorosov ot
    Ne prihvatajte vakcinu iz Amerike. Cip je u vakcini integrisan, verovali ili ne, ali prihvatite li njihovu vakcinu, sami ste izabrali do kraja zivota biti zombi koji radi po njihovoj komandi. Oni kiji ne veruju, ili su gluvi, ili slepi ili ne znaju citati, a ima dosta informacija.
    I Tadic je tada "velikodusno"prikazivao kako se vakcinise, samo nitko od vas nije razmislio sta mu je ubrizgano.
    Uostalom, za cije dobro postoji Vucicev zakon o obaveznom vakcinisanju i to samo, samo i samo u Srbiji.
    Pa zatosto smo mi Srbi pokusni kunici satanistima, koji su se stavili iznad Boga i sve cine da uniste njegovo delo. Pa sada razmislite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.