SZO priprema plan vakcinacije protiv korone, tri prioritetne grupe

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je već izrazila nadu da će ove godine biti moguće proizvesti stotine miliona doza vakcine protiv korona virusa i, u skladu s tim, priprema plan vakcinacije.
SZO priprema plan vakcinacije protiv korone, tri prioritetne grupe
Foto: Pixabay
SZO navodi da postoje prioritetne grupe koje će dobiti vakcinu nakon što ona bude odobrena. Prednost imaju zaposleni, pre svega medicinari, ugrožene grupe, među kojima su osobe preko 65 godina i osobe sa hroničnim bolestima, kao i oni koji rade u okruženju sa visokim stepenom prenosa virusa.
 
Glavna naučnica SZO Sumija Svaminatan izjavila je da se nadaju najboljem.
 
"Dobra stvar je što imamo mnogo vakcina i platformi, tako da čak i ako prva ne uspe ili druga ne uspe, ne treba gubiti nadu, ne treba odustati", rekla je Svaminatan.
 
Oko 10 potencijalnih vakcina trenutno prolazi kroz ispitivanja na ljudima i postoji nada da će vakcina postati dostupna u narednim mesecima. Zemlje su već započele dogovore sa farmaceutskim kompanijama oko naručivanja doza, čak i pre nego što se pokaže da vakcine deluju.
 
Svaminatan je dodala da su do sada prikupljeni podaci genetskih analiza pokazali da novi virus još uvek nije mutirao na način da bi promenio težinu bolesti koju izaziva.
  • Reč kao mač

    22.06.2020 10:02
    Mia, Komifo i slični - odakle tolike mržnje u vama? Bolje se pozabavite time, nego što maliciozno komentarišete stavove drugih ljudi. Mržnja vam može naneti više štete od korone i sličnih virusa. Mia čak brani pravo nekom da komentariše, deli ljude na nas i njih, zaista zastrašujuće u šta smo se pretvorili. Korona je očito postala još jedan razlog za podelu među ljudima i narastajuću netrpeljivost.
  • Komifo

    21.06.2020 02:26
    @Tata Ikun

    Može, ali onda nemate pristup nikakvim državnim institucija da ne biste slučajno zatražili one koji zapravo ne mogu da se vakcinišu. To je davno trebalo uraditi sa vama verskim fanaticima koji uživate blagodeti civilizacije dok se borite protiv nje, sad to može da se ispravi.
  • Nikola NS

    19.06.2020 20:56
    Haaa
    Ludi Donald je bar u nečemu u pravu.
    SZO treba raspustiti.
    Oni prave planove za vakcinaciju a vrlo dobro znaju da dok se poslednji građanin bogatih zemalja ne vakciniše ostale države neće dobiti ni komada vakcine.
    Kakve prioritetne grupe, kakvi bakrači.
    Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena je krajnje korisna organizacija za ove iz SZO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.