SZO počela razgovore sa Rusijom o proceni vakcine protiv korone

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu je saopštila da je počela razgovore sa Rusijom kako bi pokušala da dobije više informacija o eksperimentalnoj vakcini protiv kovida-19, koju je Moskva nedavno odobrila.
SZO počela razgovore sa Rusijom o proceni vakcine protiv korone
Foto: Pixabay
Prošle nedelje je Rusija kao prva u svetu licencirala vakcinu protiv koronavirusa što je saopštio predsednik Vladimir Putin. Međutim, veliko kršenje naučnog protokola je to što ta vakcina nije prošla neophodno prošireno kliničko ispitivanje pre davanja licence, koje se traži da bi se dokazalo delovanje.
 
Ruski zvaničnici su tvrdili da će vakcina pružiti trajni imunitet na kovid-19, ali nisu ponudili nikakve dokaze za to.
 
Ketrin Smolvud, viša zvaničnica SZO Evrope za vanredne situacije, rekla je da je SZO počela "direktne razgovore" sa Rusijom i da su zvaničnici SZO obavestili Rusiju o "nizu koraka i informacija potrebnih SZO za procenu" vakcine.
 
Direktor SZO za Evropu Hans Kluge, rekao je da je SZO pozdravila napredak u razvoju svih vakcina, ali da svaka mora da se podnese za kliničko ispitivanje. Međutim, ruska vakcina je do sada testirana na svega nekoliko desetina ljudi.
 
Kluge je napomenuo da Rusija ima dugu istoriju razvoja i primene vakcina, uključujući protiv žute groznice i polio vakcinu.
 
Ona je potvrdila da SZO nastoji da ubrza razvoj vakcina protiv koronavirusa, ali je rekla da je ipak "suštinski važno da se ne sme ići prečicom kada se radi o bezbednosti ili efikasnosti".
 
"Nećemo ništa požurivati niti naglo zaključivati. Želimo da posvetimo potrebno vreme da zaista shvatimo kakva je vakcina i da dobijemo što je moguće potpunije informacije o tome šta je već preduzeto", rekla je Smolvud.
 
Naučnici kažu da je jedini način da se utvrdi da li neka eksperimentalna vakcina deluje ili ne, jeste da se obavi prošireno testiranje na desetinama hiljada ljudi. Dve druge potencijalne vakcine protiv kovida-19 već se tako ispituju u SAD i drugim zemljama, za šta je potrebno da se vakciniše oko 30.000 ljudi čije će se stanje zatim pratiti.
 
Ruski zvaničnici su rekli da će ovog meseca početi eksperimentalno vakcinisanje lekara, a da bi se sa masovnim vakcinisanjem stanovništva moglo početi već u oktobru.
  • Dragan

    22.08.2020 16:30
    Petrovic
    Bil Gejts ne moze da se pomiri s tim da ce dobar deo novca od vakcine uzeti Rusi a ne ice u njegov dzep . Naci ce joj neku manu i proglasice je na kraju nepodobnom samo da bi on uzeo novac . SZO je pod njegovim uticajem kao i farmecutske kompanije sirom sveta .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.