U Rusiji proizvedena prva serija vakcine protiv korone, uskoro kreće vakcinacija

U Rusiji je proizvedena prva serija vakcine "Sputnjik V" za civilnu upotrebu, a distribucija u regionima širom zemlje očekuje se uskoro.
U Rusiji proizvedena prva serija vakcine protiv korone, uskoro kreće vakcinacija
Foto: Pixabay
Ministarstvo zdravlja Rusije je saopštilo da je vakcina protiv Covid-19 "Sputnjik V", koju je razvio Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja", prošla testove u laboratorijama Federalne službe za nadzor zdravstvene zaštite (Roszdravnadzor) i da je proizvedena za civilnu upotrebu.
 
Ranije je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško objasnio da proizvodnja vakcine za civilnu upotrebu u ovoj fazi znači da će biti vakcinisani građani iz visokorizičnih grupa, tačnije lekari i nastavnici, kao i da će vakcinacija biti sprovedena istovremeno kada i poslednja faza kliničkih ispitivanja.
 
Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja na svetu koja je registrovala vakcinu protiv virusa korona.
 
"Sputnik V" je prošao dve faze kliničkih ispitivanja u junu i julu, a poslednja, treća faza biće sprovedena nakon registracije vakcine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.