Odobren još jedan lek u terapiji obolelih od virusa korona

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je korišćenje deksametazona za lečenje pacijenata obolelih od kovida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši tako put da taj steroid postane drugi odobreni lek za lečenje kovida-19 u Evropi nakon remdesivira.
Odobren još jedan lek u terapiji obolelih od virusa korona
Foto: Pixabay
Agencija je objavila da taj lek može da bude opcija za lečenje odraslih i adolescenata kojima treba terapija kiseonikom ili respirator, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih naučnika.
 
Ispitivanje, pod nazivom "Recovery", koje su sproveli naučnici sa Oksforda, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško obolelih od kovida-19, a lek je u međuvremenu za lečenje kovida 19 odobren i u Japanu.
 
Lek se koristi već decenijama, jeftin je i lako dostupan, a često se koristi za razna upalna stanja.
 
Kompanije sada mogu zatražiti dozvolu od svojih nacionalnih regulatora ili EMA za dodatno korišćenje leka, navodi ta agencija.
 
Istovremeno, EMA navodi da je preporučena doza za odrasle i adolescente, uzrasta od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, šest miligrama na dan tokom 10 dana.
  • Goga

    15.10.2022 20:15
    Napraviše nauku oko leka koji je odavno u upotrebi. Svaki lek ima kontra indikacije koje se vrlo retko ili nikad ne ispolje.
  • toje stara svar

    19.09.2020 21:59
    pod 2
    hvala B da pomaže taj STARI lek protiv upala
  • toje stara svar

    19.09.2020 21:58
    nisu otkrili Ameriku
    secam se da su nekad uz injekcije gentamicina davali uvek i dexason a i uz aminofilin. Male ampule...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.