Za 10 godina izgubimo 15 odsto kolagena: Kako protiv starenja kože i zglobova?

Istraživači koji se bave pitanjem starenja organizma navode da je čovek onoliko star koliko mu fali kolagena.
Za 10 godina izgubimo 15 odsto kolagena: Kako protiv starenja kože i zglobova?
Foto: Pixabay
Kolagen je tvrda, nerastvorljiva, vlaknasta belančevina koja čini 30 odsto svih belančevina u telu. On čini osnovu vezivnog tkiva – kože, mišića, kostiju, zuba, zglobova i rožnjače oka. Tokom života, stalno se stvara i uništava.
 
Kako kaže doktorka Amalija Tarnocki, nakon 25. godine života godišnje se gubi 1,5 odsto ukupnog kolagena u organizmu, što nije malo – za 10 godina izgubi se 15 odsto, odnosno do 80. godine izgubimo 75 odsto kolagena i to se primeti tako što, kada neko stari, smanjuju mu se mišići, dužina kostiju itd. Stanje kolagena u organizmu određuje biološki uzrast čoveka, što se najviše vidi na koži, jer tu kolagen čini 70 odsto svih belančevina. 
 
Šta oštećuje kolagen?
 
To pitanje je veoma kompleksno, navodi naša sagovornica i ističe da, zapravo, ceo naš život utiče na to kako se kolagen troši i u kakvo stanje dovodimo naš organizam. Na primer, neuredan život, poremećaj ritma sna i budnog stanja mnogo štete kolagenu, pa se zato posle noćnog izlaska ujutru mogu pojaviti bore na licu. 
 
Druga veoma važna stvar je neredovna ishrana i hrana koja ima puno šećera. Dr Tarnocki posebno ističe veštačke sokove sa puno šećera i konzervansa pa, ako već pijemo sokove, to treba da budu prirodno ceđeni sokovi. Šećer je štetan jer se vezuje za najbliže belančevine i dobija se jedna zašećerena belančevina koja oštećuje kolagen.
 
Takođe, izloženi smo slobodnim radikalima, bilo iz našeg organizma bilo iz spoljne sredine (razna isparenja, teški metali itd. koje unosimo preko vazduha, vodom i hranom) koji takođe oštećuju kolagen. Pušenje takođe, preterano sunčanje, upotreba solarijuma, autoimuni poremećaji, nedostatak fizičke aktivnosti, nedovoljna količina vode u organizmu, nedostatak vitamina, minerala, aminokiselina, omega 3 masne kiseline i koenzima Q10. 
 
"CaliVita international ima novi proizvod GlamUp, koji je jedinstven na tržištu jer sadrži hidrolizovani kolagen, moćne biljne antioksidanse, koenzim Q10, kao i hijaluronsku kiselinu, alfalipoičnu kiselinu, fitoceramid i E vitamin. Namenjen je, pre svega, za očuvanje zdravlja kože, ali ima uticaj i na druga vezivna tkiva. Kada se kolagen unese u vidu dodatka ishrani, on podstiče prirodni proces proizvodnje kolagena u organizmu i time usporava starenje kože i celog organizma.
 
GlamUp u jednoj dozi sadrži 10 grama kolagena koji je hidrolizovan što obezbeđuje laku svarljivost i distribuciju kroz organizam. Postoji više tipova kolagena, a u preparatu su oni koji su najviše i zastupljeni u našoj koži. Hijaluronska kiselina potpomaže dejstvo i povećava hidrataciju i zategnutost kože, pa zajedno usporavaju starenje kože. 
 
 
Takođe utiče i na elastičnost kostiju, zglobova i tetiva. Povoljno deluje i na staračke pege, kod ožiljaka, akni i strija koje se javljaju pri promeni telesne težine. Bogatstvo preparata povećavaju i antioksidansi koji su prirodnog, biljnog porekla – iz paprike, paradajza, šargarepe, a naročito su bitni kada na kožu deluje UV zračenje sunca ili ako se ide u solarijum. Treba posebno istaći količinu koenzima Q10, po merici je 50 mg, koji ima značajnu ulogu i kao antioksidans i kao energija za svaku ćeluju. GlamUp sadrži i alfalipoičnu kiselinu i biljni ceramid iz slatkog krompira, kao i E vitamin”, navodi dr Tarnocki. Preparat se razmuti u vodi, ima prijatan ukus limuna, ne sadrži konzervans, veštačke boje, dodati šećer, ni laktozu, gluten, čestice soje, kao ni čestice GMO.
 
“GlamUp preporučujem mladim ženama za ublažavanje bora, poboljšanje elastičnosti kože, posle solarijuma, sunčanja i večernjih izlazaka. Preporučujemo ga i za ublažavanje strija posle porođaja, ublažavanje postojećih ožiljaka, hiperpigmentacija, pigmentnih mrlja i kod celulita. Ženama u menopauzi - jer u tom životnom dobu nedostaje i estrogen koji dosta utiče na vlažnost kože. Preporučujemo i sportistima za prevenciju nastanka strija koje se javljaju kod naglog povećanja mišićne mase, ali i za zaštitu zglobova, a ako i dođe do povrede pomaže u njenom saniranju jer podstiče stvaranje kolagena. 
 
Studije fizijatara i ortopeda su pokazale da je kolagen veoma efikasan i kod osteoartroze – promena na velikim zglobovima – što se u narodu zove okoštavanje zglobova, a to se najčešće dešava na kolenima i kukovima i vrlo često mora i da se operiše i da se zlob zameni veštačkim. Od 2017. mnogobrojni radovi su objavljeni u eminentnim časopisima o tome da istraživanja pokazuju efikasnost upotrebe kolagena i kod osteoartroze i kod reumatoidnog artritisa. Zbog toga je 2019. Evropsko udruženje za klinički i ekonomski aspekt osteoporoze, osteoartroze i mišićne distrofije dalo preporuku da se kolagen može davati i kod ovih poremećaja jer sprečava oštećenje kolagena u zglobovima, smanjuje upalni proces, održava strukturu minerala i belančevina u kostima i održava pravilan proces izgradnje i razgradnje kostiju. Od naših korisnika GlamUp-a takođe čujemo da, pored efekta na koži, imaju efekat i na zglobovima – veća pokretljivost, manji bol itd. Može se preporučiti i nakon operacije i ugradnje veštačkih zglobova za bolji oporavak, a istraživanja su pokazala da je i kod preloma zgloba oporavak sa dodatkom kolagena bio brži”, kaže dr Tarnocki. 
 
Informacije o svim proizvodima CaliVite international možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.