Dr Gligić: Korona mutirala, to može biti problem za efikasnost vakcine

Virus korona je mutirao i trenutno se nalazimo u novoj fazi, smatra dr Ana Gligić, virusološkinja i nekadašnja šefica laboratorije u Institutu "Torlak" u vreme variole vere.
Dr Gligić: Korona mutirala, to može biti problem za efikasnost vakcine
Foto: Marija Erdelji
"Ako su moje prognoze tačne, u narednih 14 dana će virus stalno da raste i, ukoliko budemo imali sreće, počeće da pada u decembru. Očekujemo da će krajem januara i u februaru broj obolelih moći da padne na razumnije granice i da stanovništvu neće morati da se nameću velika ograničenja", priča dr Gligić za Politiku.
 
Ona kaže da je od marta soj virusa mutirao u dve, tri velike mutacije.
 
Po njenom mišljenju, može da se dogodi da virus vremenom prosto nestane i da ga nađemo samo ponegde. U tom slučaju, možemo da budemo mirni godinama, dok se on ponovo jednog dana ne pojavi. Međutim, doktorka ističe da niko ne zna kada će on "opet udariti" na čovečanstvo.
 
"Vakcina protiv korone će nas spasiti, jedino što može da napravi problem su mutacije. Ukoliko je mutirani virus u cirkulaciji, a vakcina napravljena od prvog virusa, onda ta cepiva neće štititi više od 92 odsto, kao što neki proizvođači tvrde, već će pružati zaštitu neki procenat manje", objašnjava dr Gligić.
 
Ona smatra da virus zaobilazi sve uvedene mere i zaključuje da nas država "prećutno pušta da se prokužavamo".
  • DrD

    23.11.2020 15:54
    Vakcina
    Poštovana koleginice,
    u vreme kada ste Vi radili, RNK vakcina je bila teška naučna fantastika. Nekim čudom, danas je realnost. S tim u vezi, ako je istina da je napravljena, uz dužno poštovanje, korona može da mutira i svaki dan, vakcina će biti delotvorna..
  • Margareta

    23.11.2020 13:03
    Svo uvazavanje iskustva i znanja ove lekarke, ali licno sam slusala, i to 2 puta, poduzi intervju sa njom na N1 negde u aprilu-maju
    Izricito je ponovila nekoliko puta u maju mesecu, ovo je sada nejveci broj zarazenih, u narednim mesecima ce ostati samo "dzepovi", bas taj termin je upotrebila
    Naravno da niko ne zamera jer je virus nepoznat, ali dajte suzdrzite se i vi strucnjaci od nebuloznih izjava. Sva svetska nauka ne zna ni kada je poceo, ni odakle je potekao, ni do kada ce trajati, ni da li vakcina garantuje duzi imunitet, a ovi nasi svakog dana daju izjave kao da su sasvim sigurni, i neko ih slusa i tako se ponasa. Danas je kriva zaravnjena a vec sutra neocekivani skok...
    Ja sam cula veliki broj svetskih naucnika i lekara koji jednostavno kazu, ne znamo.
  • Vojvodjanka

    22.11.2020 12:04
    Tiho prokuzavanje
    Jos od maja nas tiho prokuzavaju i odgovorni su za sve smrti a da ne pricam o trajnim posledicama kod pacijenata. Izgleda da niko ali bas niko ne razmislja o tome. Svi se se zatvorili ,ugasili privredu a nasi jos uvek "pametni",moze im se glup narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.