Vakcina kompanije Fajzer bezbedna i za osobe koje su bile zaražene koronom

Vakcina protiv korona virusa koju su razvili "Pfizer" i "BioNTech" bezbedna je i za osobe koji su već imali Covid-19, prema rečima glavnog medicinskog službenika kompanije "BioNTech" dr Ozlem Tureci.
Vakcina kompanije Fajzer bezbedna i za osobe koje su bile zaražene koronom
Foto: FoNet/AP
"U naše istraživanje uključili smo ljude koji jesu i one koji nisu ranije bili zaraženi SARS-CoV2 i nismo videli nikakve razlike u pogledu bezbednosti", rekao je dr Tureci nedugo nakon što je vlada Velike Britanije saopštila da je dobila odobrenje za upotrebu vakcine.
 
Osobe koje su imali kovid-19 verovatno imaju određeni imunitet na korona virus, ali nije jasno koliko dugo traje ta zaštita, piše CNN.
 
Fajzer je prošlog meseca objavio da je njegova vakcina bila efikasna oko 95 odsto, sedam dana nakon druge doze kod osoba koje su imale kovid-19 i onih koje nisu.
 
Prema smernicama američke Administracije za hranu i lekove (FDA) proizvođačima vakcina, "bezbednost vakcine i ishodi kovida-19 kod osoba sa prethodnom infekcijom SARS-CoV-2, koje su mogle biti asimptomatske, važne su za ispitivanje, jer je malo verovatno da će se dogoditi skrining za prethodnu infekciju pre davanja vakcina protiv kovida-19.
 
Kompanije "Fajzer" i "Biontek" danas predaju Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine protiv kovida u Srbiji, objavio je ranije danas RTS.
  • ///

    03.12.2020 20:14
    Ako je neko preležao bilo koji virus ima doživotni imunitet. Tako da...
    Ako je bakterija u pitanju, onda se koriste lekovi za odredjene bakterije. Medjutim, niko ne spominje bakteriju, a virus se nikada nije lečio nikakvim lekovima.
    Vakcina protiv bakterije? Da, postoji npr. tetanus.
    A, ovo je klasično ubedjivanje da se primi nešto što se i ne zna šta je.
    Mene neće pelcovati, jeste da sam imala njihovu koronu dva puta, preživela kao i svi oko mene.
    Ako ubace opet nešto, pa opet pišem da sam prezivela. A, od neke tamo vakcine ne verujem.
  • Podbarac

    03.12.2020 18:56
    Džaba vam reklama
    Kad vam američka FDA odobri privremenu dozvolu za vakcinu, pa krene u testiranje, pa stignu rezultati... onda ćemo da pričamo !

    Dotlem - doviđenja. Tolko.
  • Banderaš

    03.12.2020 07:51
    Korupcija
    Moramo sebi odgovoriti na pitanje čega se više plašimo-virusa korone ili vakcine i onda doneti odluku da li da primimo vakcinu ili da odbijemo da je primimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.