Istraživanje: Osobe koje su preležale koronu imaju antitela pet meseci, ali i dalje mogu biti zarazne

Osobe koje su prebolele Covid-19 vrlo verovatno imaju imunitet koji traje najmanje pet meseci, ali postoje i dokazi da osobe s antitelima takođe mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.
Preliminarni rezultati naučnika Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE) pokazali su da su slučajevi reinfekcije (ponovne zaraze) kod ljudi koji su preboleli Covid-19, retki. Od 6.614 slučajeva zaraze posmatranih u studiji, ponovno su se zarazile tek 44 osobe.
 
Međutim, stručnjaci upozoravaju da ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom talasu pandemije početkom 2020, sada ponovno mogle da budu podložne zarazi. Upozoravaju i da bi osobe sa takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen kroz zarazu virusom korona, mogle da nose SARS-Cov-2 virus u nosu i grlu i da ga prenesu na druge.
 
"Znamo da je većina onih koji su bili zaraženi i razvila antitela zaštićena od reinfekcije, ali još uvek ne znamo koliko dugo ta zaštita traje", kazala je viša savetnica na PHE-u i jedna od rukovodilaca studije Suzan Hopkins.
 
"To znači da iako neko veruje da je zaštićen jer je već preboleo zarazu, može da bude uveren da je vrlo malo verovatno da će razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se zaraziti i tu zarazu preneti na druge", istakla je.
 
U studiji se navodi da se nalazi istraživanja ne odnose na antitela ili druge imune reakcije stečene vakcinom protiv Covida-19, a da će se te reakcije istraživati kasnije ove godine.
 
Istraživanje, poznato pod nazivom "SIREN study", sprovedeno je na desetinama hiljada zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji koji su se na prisutnost Covid-19 infekcije i antitela redovno testirali od juna prošle godine.
  • mogu biti...

    14.01.2021 16:25
    Osobe koje su prelezale kovid mogu biti opet zarazene... osobe koje su vakcinisane mogu prenositi virus... Gospodo, priroda je takva da SVE moze biti, u medicini sve moze biti, ali to ne znaci da o tome razmisljamo na nacin da sve podredimo tome, kao da se javlja u 50% slucajeva, a ne 0.0005% slucajeva. I babe od 60 godina mogu biti trudne (opisano slucajeva sirom sveta), ali to ne znaci da im dajemo kontracepciju rutinski. Ko razume...
  • Xyzž

    14.01.2021 10:56

    Osobe koje su preležale koronu onda treba da idu u izolaciju 5 meseci ili???
    Nikad kraja budalaštinama!
  • Koja

    14.01.2021 08:34
    Glupost
    Antitela pet meseci a vakcina sest.....I sada neka neko kaze da nije farmakomafija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.