Studija: Svaki treći kovid pacijent ima neki psihijatrijski poremećaj

U studiji koja je obuhvatila 23 hiljada ispitanika, uglavnom iz SAD, ustanovljeno je da je kod svakog trećeg bivšeg kovid pacijenta šest meseci nakon izlečenja dijagnostikovan neki neurološki ili psihijatrijski poremećaj.
Studija: Svaki treći kovid pacijent ima neki psihijatrijski poremećaj
Foto: Pixabay
To upućuje na zaključak da bi talas neuroloških i psihijatrijskih pacijenata mogao da se očekuje kao posledica pandemije, navodi se u stručnom časopisu "Lancet psychiatry".
 
Od 14 psihijatrijskih poremećaja, kod bivših kovid pacijenata najčešće se javljaju anksioznost i depresija, iako naučnicima nije jasno na koji način su ti poremećaji povezani sa virusom, prenosi Rojters.
 
U studiji nije ustanovljeno koji biološki ili psihološki mehanizmi predstavljaju okidač za navedene poremećaje, ali je konstatovano da je neophodno da se pokrenu nova istraživanja kako bi se ustanovilo šta izaziva ove pojave, kako ih sprečiti ili kako da se medicinski tretiraju.
 
Na osnovu analize medicinskih kartona više od 236 hiljada ljudi ustanovljeno je da je šest meseci nakon preležanog kovida19 kod 34 odsto dijanostikovan nekakav neurološki ili psihijatrijski problem.
  • Dragan

    13.04.2021 22:05
    Ah
    Naročito ovi što primaju vakcine iz srpi čekić država .
  • ///

    07.04.2021 15:46
    Sve je to stres. Kada prežive, tek onda ih pogodi i počnu da razmišljaju, onda krenu da se opuštaju i prisećaju.
    Tv bitno utiče na količinu stresa pre bolesti, za vreme bolesti i posle bolesti.
  • Sabahudin

    07.04.2021 12:34
    Omerović
    Psihijatrijski problemi u SAD?!?!?
    To je bolesna sredina još od Kolumba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?