Post-kovid sindrom kod dece opasniji od kovida

Post-kovid sindrom javlja se nekoliko nedelja nakon pika epidemije, pa lekari moraju biti na oprezu.
Post-kovid sindrom kod dece opasniji od kovida
Foto: Pixabay
Profesor dr Emilija Golubović, direktorka Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš kaže za Jugpress da ovaj sindrom podrazumeva višednevnu povišenu telesnu temperaturu, osip po koži, pa i konjuktivitis.
 
"Pedijatri se sve češće  suočavaju sa zdravstvenim problemima kod dece koji su direktna posledica preležanog koronavirusa. Sindrom je nazvan post-kovid i znatno je opasniji po zdravlje deteta od same virusne infekcije", kaže profesor dr Emilija Golubović.
 
Kako navodi, on se javlja nekoliko nedelja posle pika epidemije.
 
"Infekcija kovida daje mnogo blažu kliničku sliku od sindroma post-kovida koji je nekada i životno ugrožavajući. Javlja se najčešće kod dece koja nemaju tako težak oblik kovid infekcije. Ne moraju čak ni da znaju da su preležali kovid. To vidimo na osnovu prisustva antitela tokom boravka na klinici", navodi doktorka za Jugpress.
 
U težem obliku, prerasta u sistemsko oboljenje.
 
"Deca veoma brzo imaju progresiju kliničke slike u tom smislu da dolazi do pada pritiska, poremećaja funkcije mnogih organa u organizmu, pre svega jetre, srca. To je sindrom koji zahteva da se o njemu razmišlja i obavezno decu koja imaju visoku temperature nekoliko dana uputiti na kliniku kako bi lečenje počelo na vreme", zaključuje dr Emilija Golubović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).