Istraživanje: Kafa može da produži život

Konzumiranje kafe ima brojne prednosti. Osim što je korisna za jetru, novo istraživanje je pokazalo da može i da produži život.
 Istraživanje: Kafa može da produži život
Foto: Pixabay
Istraživači sa korejskog Čung-Ang Univerziteta, u saradnji sa tamošnjim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, sproveli su istraživanje koje je objavljeno u poslednjem izdanju časopisa "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".
 
Gledali su posebno svoju populaciju, a cilj istraživanja bilo je bolje razumevanje povezanosti konzumiranja kafe, njene zdravstvene prednosti i uticaja na smrtnost. U studiji je učestvovalo 110.920 ljudi starijih od 40 godina koji nisu imali dijagnoze dijabetesa, karcinoma ili kadriovaskularnih bolesti.
 
Istraživači su pratili dnevni unos kafe učesnika i njihovu smrtnost u proseku devet godina. Rezultati studije ukazali su na to da je rizik od ranije smrti pao za 21 odsto kod učesnika koji su pili više od tri šoljice kafe dnevno, piše Eat This Not That.
 
"Kafa je značajno povezana sa smanjanjem pojave karidovaskularnih bolesti. Jedna šoljica dnevno povezana je sa smanjenjem broja smrti povezanih sa bolestima srca za 42 odsto”, stoji u zaključku studije.
 
Istraživači su dodali i da su prednosti jednake i kada je u pitanju instant kafa, pa čak i ako je pijete sa mlekom i šećerom.

Teme

kafa

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.