Doktorka odgovara: 50 najčešćih pitanja o melanomu

Redovni pregledi i kontrola mladeža, kao i svih promena na koži, veoma su važni.
Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, Dragana Petrović Popović odgovorila je na pedeset pitanja o melanomu koje pacijenti najčešće pitaju, objavljeno je na sajtu Stetoskop.info.
 
1. Šta je melanom?
 
Melanom predstavlja tumor nastao malignom alteracijom ćelija melanocita. Jednostavnije rečeno, melanom je jedan od najmalignijih tumora. Melanom se najčešće nalazi na koži, ali može nastati i na sluzokoži, uvei, rektumu, vagini, jednjaku, urogenitalnom traktu...
 
2. Ko je u riziku da dobije melanom?
 
Pod nešto većim rizikom su osobe svetle puti, kose i očiju, kao i osobe koje su koristile ili koriste solarijum, koje zbog prirode posla ili iz estetskih razloga, a radi postizanja tamnijeg tena puno borave na suncu, osobe koje su više puta u toku života, posebno u detinjstu, imale opekotine od sunca, kao i osobe sa više od 50 mladeža na telu, osobe sa displastičnim mladežima, transplantirani pacijenti i osobe koje su već imale melanom.
 
3. Kako da znam da li imam melanom?
 
Koža je lako dostupna pregledu i ne zahteva nikakve pripreme za pregled, pregled ne boli i nije neprijatan, potrebno je samo malo vremena.
 
4. Da li melanom boli?
 
Ne! Mogu se primetiti neke druge promene u smislu rasta promene na koži, promene oblika, boje, ponekad kraste ili ranice na promeni.
 
5. Da li dete može da dobije melanom?
 
Izuzetno retko, ali ipak da, melanom se može javiti i u detinjstvu. Pod nešto većim rizikom su osobe rođene sa džinovskim kongenitalnim nevusima i to većim od 40 cm2.
 
6. Da li je melanom nasledna bolest?
 
Iako danas znamo za set gena kod kojih dolazi do poremećaja regulacije, ne može se jednostavno reći da je melanom nasledna bolest. Ipak, pod nešto većim rizikom su pacijenti sa tzv. sindromom familijarnog dispastičnog odnosno atipičnog nevusa i oni zahtevaju nešto češće preventivne preglede i praćenja.
 
7. Kako da ustanovim da li imam melanom?
 
Redovnim samopregledom kože, poglavine, dlanova i tabana jednom mesečno, i jednom godišnje pregled kod dermatologa koji će po potrebi obaviti i dermoskopski pregled i odrediti ritam praćenja ili ako je potrebno uputiti specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije radi operacije i patohistološke verifikacije.
 
8. Kome da se obratim ako mi se desi da uočim promenu nalik melanomu?
 
Pacijenti se mogu obratiti svom izabranom lekaru ili specijalisti dermatovenerologije ili specijalisti plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije. Od izuzetnog je značaja da se pacijenti pravovremeno upute u tercijalne zdravstvene ustanove koje se usko specifično i multidisciplinarno bave melanomom. Ovde žeim da naglasim da se preventivni, kao i redovni zakazani preled u okviru praćenja moraju obavljati i sada tokom pandemije korona virusa. Američko udruženje za melanom je objavilo podatak da je više od 60.000 melanoma otkriveno u kasnijoj fazi ili nije otkriveno zbog aktuelne pandemije.
 
9. Da li se od melanoma umire?
 
Melanom koji se otkrije u odmakloj fazi predstavlja maligni tumor i kao takav predstavlja jedan od najmalignijih tumora. Ipak, danas na raspolaganju imamo niz terapijskih modaliteta, pa se i pacijentima sa metastatskom bolešću može pružiti lečenje koje omogućava kvalitetan život i produžetak života. Ali kod melanoma koji je se otkrije i operiše u ranoj fazi može se očekivati i potpuno izlečenje.
 
10. Kada se ustanovi da pacijent ima melanom, šta treba da se uradi sledeće?
 
Ako se postavi sumnja na melanom, pacijent se odmah upućuje specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i promena za koju se sumnja da je melanom se operiše prema svetskim protokolima za hirurgiju melanoma. Nakon toga operisana promena se šalje na patohistološki pregled i u zavisnosti od karakteristika melanoma sprovodi se dalje lečenje i terapija .
 
11. Da li kada jednom ukonim melanom treba da očekujem da će se sledeći pojaviti?
 
U zavisnosti od određenih karakteristika melanoma slede dalje redovne kontrole i praćenja, kao i kontrole svih ostalih promena na koži. Pacijenti koji su jednom imali melanom imaju nešto veći rizik da tokom života imaju još jedan, ali to nije pravilo.
 
12. Da li preventivno treba uklanjati zdrave mladeže?
 
Ne, mladež predstavlja normalnu pojavi na koži i mladeže koji ne pokazuju nikakvu sumnju ne treba preventivno operisati. Mladeže treba redovno pregledati i operisati samo one koje lekar okarakteriše kao sumnjive.
 
13. Da li svetla koža ima veću verovatnoću da oboli od melanoma?
 
Da, osobe svetle kože, kose i očiju, kao i osobe koje brzo i lako izgore na suncu, imaju veći rizik za nastanak melanoma.
 
14. Da li melanom može da nastane povredom mladeža?
 
Iako je ovo mišljenje široko zastupljeno, nema naučnih dokaza da je to tačno. Međutim, opekotine kože od sunca, posebno u detinjstvu, i ponovljene opekotine kože od sunca, kao i upotreba solarijuma, povećavaju rizik od nastanka melanoma.
 
15. Koji sve tipovi melanoma postoje?
 
Postoji nekoliko tipova melanoma. Najčešći melanom je površni melanom, odnosno melanom površinskog širenja.
 
 
 Foto: 021.rs
 
16. Šta znači PH analiza mladeža?
 
PH ili patohistološka analiza predstavlja analizu operisane promene koju patolog analizira pod mikroskopom i nakon toga postavlja dijagnozu i opisuje određene karakterisktike koje su bitne za tip tumora i dalje lečenje.
 
17. Koliko duboko se nalazi melanom u koži?
 
To zavisi od faze u kojoj je melanom otkriven odnosno operisan. Ako se još uvek nalazi u najpovršnijem sloju kože onda se naziva "in situ" i ima dobru prognozu. Ako je zahvatio sve slojeve kože ili metastazirao u limfne noduse ili druge organe, onda ima lošiju prognozu.
 
18. Da li melanom može da metastazira?
 
Može i upravo metastatsko širenje bolesti melanom čini vrlo malignim tumorom i zato je bitno da bude otkriven u što ranijoj fazi kada je potencijal za metastaziranje sveden na minimum.
 
19. Koje sve lekare treba da posetim i konsultujem ako imam melanom?
 
Potrebno je da se rednovno, jednom mesečno, vrši samopregled kože, jednom godišnje pregled kod dermatologa ili češće ako je lekar tako odredio. Ako je neka promena sumnjiva na melanom ili neki drugi tumor kože, potrebno je operisati je kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetkske hirurgije.
 
20. Da li mogu sam da uklonim melanom?
 
Melanom se uklanja operacijom od strane specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetkse hirurgije u operacionoj sali prema protokolima za lečenje melanoma. Apsolutno je zabanjena upotreba bilo kojih metoda koje ne omogućavaju radikalnost operacije i adekvatnu patohistološku analizu.
 
Hirurg koji se bavi lečenjem melanoma poštuje sve onkološke principe kao i dobro standardizovane protokole lečenja melanoma, a opet poštujući očuvanje funkcije i estetski izgled operisane regije.
 
21. Da li postoji neki narodni lek za lečenje melanoma?
 
Najbolji lek je prevencija, a nakon toga najbolja je terapija operacija.
 
22. Koliko dugo može da se živi sa melanomom?
 
Kada se melanom otkrije u ranoj fazi može se očekivati potpuno izlečenje. Savremenom imuno i target terapijom čak i pacijenti sa metastatskom bolešću imaju kvalitetan produžen život.
 
23. Koji su simptomi melanoma?
 
Simptomi su najčešće promena u izgledu mladeža na koži ili novonastala promena na koži. Zgodno je slediti ABCDEF pravilo. A ako se radi o asimetriji promene, B o nepravilnom izgledu ivica promene, C za promenu boje ili prisustva više boja, D za veličinu promene da li je promena veća od 5 milimetara, E u smislu evolucije, odnosno toka promena i F da li promena raste u visinu odnosno iznad kože.
 
24. Šta je to samopregled mladeža?
 
Samopregled je najjednostavnija metoda prevencije i svako je može sprovesti sam, jednom mesečno, u svojoj kući tako što će pregledati celu kožu odnosno sve delove tela, kao i poglavinu, dlanove, tabane i nokte.
 
25. Koja je razlika između melanoma i drugih kancera kože?
 
Melanom predstavlja najmaligniji ali i najređi tumor kože, ostali tumori kože su bazocelularni karcinom koji je najčešći tumor kože i planocelularni karcinom, koji je nešto ređi. Svi tumori kože se operišu.
 
26. Kako da preveniram nastanak melanoma?
 
Adekvatnom zaštitom od sunca, upotrebnom krema sa zaštitnim faktorom, sunčanih naočara, šešira, adekvatne garderobe u letnjim mesecima ili u toku rada na otvorenom, ne upotrebljavati solarijum, vršiti redovne preglede promena na koži i slušati savete lekara.
 
27. Da li sunce uzrokuje nastanak melanoma?
 
Da. Štetni UV zraci dovode do oštećenja koji dovode do nastanka melanoma kao i uputreba solarijuma koji je u neki zemljama potpuno zabranjen, a u većini zemalja je zabanjen mlađima od 18 godina.
 
28. Da li se melanom prenosi dodirom?
 
Apsolutno ne. Pacijenti koji su operisali melanom se vraćaju svojim reodvnim svakodnevnim aktivnostima uz adekvatnu zaštitu od sunca.
 
29. Koje boje je melanom?
 
Najčešće se radi o pigmentnim promenama, odnosno o tamnoj prebojenosti, braon, tamno braon do crne boje, ali postoje i melanomi koji su bez pigmenta ili neke druge boje ali su takve vrste znatno ređe.
 
30. Šta je to melanom nokta?
 
Nokti predstavljaju deo kože, a melanom nokta je samo jedna od mogućih lokalizacija melanoma.
 
 
 Foto: Pixabay (Goodgood)
 
31. Kako se leči melanom nokta?
 
Kao i melanom bilo kog drugog dela kože. Hirurškim lečenjem kao i daljim lečenjem prema važećim protokolima za lečenje melanoma.
 
32. Kako treba živeti sa melanomom?
 
Prema savetima lekara, koji će uključivati određeni režim kontrola i određenih analiza i uz potpunu zaštitu od sunca. Svim ostalim životnim aktivnostima pacijent se može vratiti odmah nakon operacije.
 
33. Kako se hrani pacijent koji ima melanom?
 
Nema naučnih dokaza da bilo koji režim ishrane može da popravi tok bolesti.
 
34. Da li osoba sa melanomom ima mučnine?
 
Ne.
 
35. Da li melanom kože utiče na ciklus kod žena?
 
Sama bolest ne dovodi do promena u menstrualnom ciklusu, ali samo saznanje da je osoba bolesna može da utiče stresno i da u tom smislu dođe do određenih promena u ciklusu.
 
36. Ko najčešće oboljeva od melanoma?
 
Nešto češće oboljevaju muškarci.
 
37. Da li melanom može da se pojavi na usnama?
 
Može, kao i na služokoži usne duplje.
 
38. Kako izgleda melanom oka?
 
Najčešće kao pigmentna (tamno prebojena) promena.
 
39. Kako se leči melanom oka?
 
Takođe hirurškom operacijom.
 
40. Šta je to nodularni melanom?
 
Nodularni melanom je jedna vrsta melanoma koji je nešto invazivniji.
 
41. Koja je uloga onkologa u lečenju melanoma?
 
Melanom se kao maligna bolest leči timski i konzilijarno. Taj tim čine: dermatolog, hirurg, patolog, radiacioni onkolog, medikalni onkolog, radiolog.
 
42. Koja je uloga dermatologa u lečenju melanoma?
 
U prevenciji i postavljanu sumnje na melanom, izbranom lekaru ili dermatologu se pacijentki najčešće prvo obrate.
 
43. Koja je uloga plastičnog hirurga u lečenju melanoma?
 
Specijalista plastične, rekonsturktivne i estetske hirurgije sprovodi hirurško lečenje melanoma.
 
44. Koja je uloga dermoskopije u lečenju melanoma?
 
Dermoskopski pregled predstavlja pregled pod uveličanjem i odredjenom vrstom svetla radi dijagnostike promene koja je sumnjiva na melanom ili neki drugi tumor kože.
 
45. Kako izgleda dermoskopija?
 
To je bezbolna procedura aparatom koji izgleda poput malog fotoaparata ili lupe, postoje i aplikacije za mobilni telefon ili kompjuter. Takav aparat se prisloni na kožu i lekar posmatra promenu pod uveličanjem i odredjenim spektrom svetlosti.
 
46. Koliko često se rade kontrole pacijenata kojima je melanom uklonjen?
 
U zavisnosti od faze u kojoj je otkriven melanom (tzv. stejdž) postoji protkol kada i koje se analize rade i kako se pregleda pacijent. Praćenje traje deset godina, a učestalost kontrola se ralikuje.
 
47. Da li može da se desi da doktor ne ukloni celu promenu tokom operacije?
 
Ne, potpuno uklanjanje promene sa tzv. čistim marginama je apsolutno pravilo. Napominjemo da se promene sumnjive na melanom ne smeju tretirati radiotalasima, laserima ili bilo kojim durgim metodama koje ne uklanjaju promenu u potpunosti i koje onemogućavaju adekvatnu patohistološku analizu. Najbolje je obratiti se hirurgu koji se u svom svakodnevnom radu bavi lečenjem melanoma.
 
48. Da li gojaznost ima veze sa melanomom kože?
 
Nema dokaza da gojaznost utiče na povećani rizik od melanoma.
 
49. Koliko brzo se širi melanom?
 
To zavisi od faze u kojoj je melanom otkriven.
 
50. Koje sve terapijske opcije ima pacijent sa melanomom?
 
U poslednjih 10 godina lečenje melanoma doživljava pravu revoluciju uvođenjem imunološke i target terapije, a i dalji napredak se očekuje posebno za pacijente sa uznapredovalom i metastatskom bolešću. Takođe, tu su i najsavremenije metode stereotaksične hirurgije.
 
Na najčešća pitanja o melanomu odgovarala je mr sci. med. dr Dragana Petrović Popović. Petrović Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Kako kaže, oduvek je stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo.
 
Ukoliko imate neko zdravstveno pitanje, možete da ga postavite na sajtu Stetoskopa, na OVOM LINKU.
  • Ruža Rad.

    19.08.2023 16:44
    Mladež
    Posle uklanjanja mladeža plastičnom operacijom stigao je sa patologije rezultat da nije skroz skinut,tako da moram ponovo na operaciju. Da li je sada totalna anestezija?
  • Aleksandar

    09.10.2022 23:12
    Preporuka
    Ja sam kolega, i koleginica dermatolog me je uputila na dr Draganu Petrovic Popovic koja mi je operisala melanom, a potom uradila i Sentinel biopsiju i sada se stalno družimo na redovnim kontrolama! Kada ie vec situacija takva zelite pored sebe takvog strucnjaka i čoveka kao sto je dr Dragana!!!!
  • Dragoslava

    24.06.2022 23:55
    Preporuka velika
    Velika preporuka i pohvala za dr Draganu Petrovic Popovic kompletno lečenje melanoma od prave i brze dijagnoze preko operacije i Sentinel biopsije sam prošla sa i uz dr Draganu koja je bila moj hirurg, lekar ali i prijatelj i zvezda vodilja. U tim teškim trenucima kada sam se suočila sa ovom ozbiljnom dijagnozom doktorka je bila iz mene i moju porodicu strpljivo objašnjavajući korake o etape lečenja. Svaki pacijent zaslužuje takvog pozrtvovanog lekara!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).