Šta vam testovi na antitela mogu reći?

Mnogo toga je još nepoznato o virusu korona, uključujući i pitanje trajanja imuniteta nakon preležane infekcije.
 Šta vam testovi na antitela mogu reći?
Foto: Pixabay
Pitanje zbunjuje mnoge, od naučnika do običnih ljudi koji bi želeli znati u kolikoj su meri zaštićeni nakon prve doze vakcine.
 
Na neka pitanja odgovor može dati testiranje na antitela, ali ni ona ne daju potpun odgovor kada je u pitanju nivo imuniteta. 
 
Koje su nam vrste testova na antitela na raspolaganju?
 
Dve su osnovne vrste: testovi koji mere jesu li antitela uopštee prisutna u organizmu i drugi koji ispituju u kojoj su meri ta antitela učinkovita protiv virusa. 
 
Prvi su vrlo pouzdani ukoliko želite utvrditi jeste ili imali kovid-19. Drugi, poznati kao neutralizacijski testovi, sprovode se tako što se krvni serum u laboratoriji dovede u kontakt s delovima koronavirusa da bi se ustanovilo kakva je preciznost antitela. 
 
Iako nijedan test ne nudi apsolutnu sigurnost, sigurno je reći da "pozitivan neutralizacijski test gotovo uvek znači da ste zaštićeni", rekao je nemački medicinski biohemičar Tomas Lorenc.
 
I imunolog Karsten Vacl ističe da su neutralizacijski testovi precizniji, ali i dodaje da su istraživanja pokazala korelaciju između količine antitela i količine neutralizacijskih antitela. 
 
"Drugim rečima, ako imate mnogo antitela u krvi, mala je verovatnost da sva ta antitela ciljaju pogrešan deo virusa", rekao je Vacl. 
 
To znači da i jednostavan test na antitela ukazuje na određen nivo zaštite, ali vam ne može precizno reći koliki. 
 
"Zapravo, niko vam ne može reći u kojoj ste meri stvarno imuni. Čak i s velikom količinom antitela postoji određeni nivo nesigurnosti", kaže Vacl.
 
Koliko koštaju testovi? 
 
Iako cena varira od zemlje do zemlje, u većini Evrope cena je dvadesetak evra. Neutralizacijski testovi su skuplji i cena im je između 50 i 90 evra, rekao je Lorenc. 
 
U nekim zemljama mogu se nabaviti i kućni testovi, ali Lorenc savetuje suzdržavanje od tih 'uradi sam' ispitivanja. 
 
Koji tipovi antitela postoje? 
 
Tri su posebno zanimljive vrste. 
 
"Snage za brzo delovanje" protiv virusa su IgA i IgM antitela. Ona se brzo stvaraju, ali njihov nivo nakon završetka infekcije smanjuje se brže nego treća vrsta antitela. To su IgG antitela, odnosno "memorijske ćelije", koje mogu ostati u organizmu dugo vremena i "setiti se" da je Sars-CoV-2 neprijatelj. 
 
"Oni koji imaju te memorijske stanice mogu brzo proizvesti nova antitijela kad bude potrebno", objašnjava Watzl.
 
Kada ima smisla raditi testiranje na antitela?
 
Organizam počinje proizvoditi IgG antitela tek nekoliko dana od početka infekcije i zato za testiranje na taj tip antitela, što je norma, treba pričekati najmanje dve nedelje nakon infekcije. 
 
S druge strane, testovi na IgM antitela već nekoliko nedelja nakon infekcije mogu biti negativni jer taj tip antitela brzo nestaje. 
 
Serološkim testovima dokazuje se prisutnost antitela IgM i IgG u krvi, koja nastaju kao imuni odgovor organizma nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2.
 
Prema trenutno poznatim podacima IgM antitela u krvi mogu se otkriti najranije krajem prve nedelje od pojave simptoma, dok se IgG antitela pojavljuju najčešće ubrzo nakon IgM antitela, tokom druge sedmice. 
 
"Testovi na IgA i IgM antitela nisu se pokazali naročito produktivnim u ovoj pandemiji", kaže Lorenc. 
 
Šta znači ako je test na antitela negativan? 
 
Ne znači nužno da niste zaštićeni od virusa. I oni s negativnim testom mogu imati određeni stepen zaštite zahvaljujući T-ćelijama (T-limfocitima), još jednom metodom borbe organizma protiv virusa. 
 
T-ćelije "ne skaču" na viruse pre nego što se oni "prikače" na naše ćelije, nego to čine kasnije, odnosno napadaju ćelije u koje se virus naseli. To ih čini važnim činiocem našeg imunog sistema. 
 
Mnogi koji su imali relativno blagu infekciju koronavirusom brzo izgube antitela, no to ne znači da im jednako brzo opada i nivo T-ćelija, kažu epidemiolozi. 
 
Omogućuje li vam pozitivan test na antitela veću slobodu kretanja? 
 
Ne. Mnoge zemlje daju ista prava potpuno vakcinisanim osobama i onima koji su preležali kovid u zadnjih šest meseci.
 
Ima li uopšte svrhe raditi test na antitela?
 
Ima za osobe s narušenim imunim sistemom ili pacijente koji uzimaju imunosupresivne lekove, kaže Vacl. 
 
"Oni nakon druge doze vakcine mogu proveriti nivo antitela u organizmu". 
 
Dodaje da je za sve ostale, vakcinisane ili oporavljene, značaj testa ograničen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.